Защото нито руснаците, нито американците искат някой да ги съди заради военните им операции зад граница.

На практика изявлението на Москва, че няма да се включи в договора за Международния наказателен съд (МНС) няма никакво значение. Открай време е ясно, че Русия никога няма да ратифицира статута на МНС.

В компанията на САЩ

С тази своя нагласа тя попада в компанията на една държава, с която винаги се съизмерва и с която е в постоянен конфликт: Съединените американски щати. Да не забравяме и още нещо много важно: въпреки постоянните руски подигравки, че европейците са зависими от Вашингтон, тъкмо тези същите европейци наложиха Международния наказателен съд - против волята на САЩ.

Както Вашингтон, така и Москва не желаят техните военни операции зад граница и войниците, участващи в тези операции, да се окажат международно подсъдни.

Всичко е ясно

Специално при Русия, която само ден преди да обяви решението си, че няма да подпише договора за МНС, започна поредната си въздушна офанзива срещу Алепо, е съвсем очевидно защо: в Сирия руснаците са взели под крилото си един военнопрестъпник, а и действията им в Украйна биха могли да ги отведат до подсъдимата скамейка: например свалянето на малайзийски пътнически самолет.

Текстът е публикуван тук>>