Първият учебен ден беше посрещнат в 2400 училища в страната. За първи път в класните стаи влизат 60 хиляди първокласници, от които 12 хиляди в София. В класните стаи днес влязоха общо около 700 хил. ученици.

Честит първи учебен ден! Децата и учителите са най-важни и с удоволствие полагаме много усилия, за да бъдат училищата приятни и модерни. Пожелавам на всички успешна учебна година, написа рано сутринта премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

Няколко часа по-късно, при откриването на новия завод за фармацевтични продукти и фуражни добавки "Биовет" в Пещера минситър-председателят каза: "Да поздравим децата на Пещера, всички учители и преподаватели, както тук, така и в цяла България. Надявам се класните стаи тук да са в приличен вид. Нямаме класна стая без Wi-Fi."

Приветствие отправи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ семейството и семейната среда са неразделна част от отглеждането на здраво и умно поколение.

"Мили първокласници, скъпи ученици, четете и знайте: усилията ви днес, ще ви се върнат десетократно в бъдеще. Образовани ученици днес, ще бъдете реализирани хора утре. Бъдете здрави и щастливи. На моите учители от Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" - признателност и поклон. Сигурно сме ви ядосвали понякога, но не ви посрамихме - в ученето и в резултатите. Пожелавам на учениците в класическата гимназия свободен дух, дръжте високо мотото на училището - "помогни ми да те возвися" и дерзайте "per aspera ad astra" На добър час на всички!", заяви Корнелия Нинова. Председателят на левицата уважи тържеството по случай началото на учебната година на гимназията, която е завършила - НГДЕК "Свети Константин Кирил Философ".

Снимки от първия учебен ден в цялата страна вижте тук>>

Президентът Румен Радев откри учебната година в столичното 18-о СОУ "Уилям Гладстон". Той благодари за поканата и възможността да сподели вълнението от съкровения ден, в който първият училищен звънец отеква в цяла България.

"Това е денят, в който нашите деца отново прекрачват прага на училището за да поемат по светлия път на знанието. Поколение след поколение жадният за просвещение българин предава този скъп завет на своите деца. Знам, че най-вълнуващ е денят за всички първокласници, а той е и не по-малко вълнуващ за техните родители", каза още Румен Радев.

Президентът Румен Радев откри новата учебна година в 18-то средно училище "Уилям Гладстон" в София.

Снимка: БТА

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и столичният кмет Йорданка Фандъкова откриха новата учебна година в Първа английска езикова гимназия и обновения корпус на училището.

"Днес не е официален празник, имаме много официални празници, но днес може би е най-празничният ден. Това е денят с най-много усмивки, с най-много положително настроение, с най-много цветя, с най-много вяра в бъдещето, защото ние вярваме в образованието. Вярваме че чрез образованието можем да живеем по-добре", каза Вълчев.

По думите му днес има много неща, които ни разделят, но това, което ни обединява, е желанието да дадем по-добро бъдеще на децата си.

"Това желание го даваме вече чрез образователната система. Желанието децата да живеят на по-добро, хармонично, проспериращо общество", обясни образователният министър.

"Най-много разчитаме на българските училища и на българските учители. Поздравления за всички български учители. Благодаря Ви, желая Ви здраве и сили, защото на Вашата енергия и на Вашите сили се оповават надеждите ми за по-добро бъдеще", допълни още Вълчев.

Министърът на образованието Красимир Вълчев открива новата учебната година в Първа английска гимназия и 112 основно училище „Стоян Заимов“

Снимка: БТА

Тази година първият учебен ден посрещаме с 6 нови училищни сгради. Това заяви от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Това е моделът на управление на образование за мен. Аз вярвам, че най-важните инвестиции за всеки един град и за страната са инвестициите в училищата и децата. В 5 от новите училища има нови физкултурни салони", добави Фандъкова.

"Тук сме в Първа английска езикова гимназия и 112-о Основно училище с изцяло нов корпус и нова спортна зала. Надявам се да има много добри условия за спорт, защото спортът е не само здраве. Той възпитава, прави лидери и дава съвсем друг начин на живот. Тук сме в едни от най-добрите училища в София, които дават и качествено образование", обясни още кметът.

По думите ѝ в този корпус има и 22 нови класни стаи, с които се облекчава максимално работата на тези две училища.

"Около 12 000 първокласници тръгват на училище днес в София. На тях желая много усмивки, много вдъхновение, да имат жажда за нови знания, защото знанието е сила и отговорност. На добър час на всички за първия учебен ден", каза още Йорданка Фандъкова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова открива новата учебната година в Първа английска гимназия и 112 основно училище „Стоян Заимов“

Снимка: БТА