Навършването на 3 години от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония стана за официални изявления и от двете страни. Коментар направиха външните министерства на двете страни, както и премиерът Бойко Борисов.

Официално изявление от МВнР на България:

Преди 3 години Република България и Република Северна Македония отвориха нова страница в своите отношения. Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество на 1 август 2017 г. ще остане като едно от най-важните събития в съвремието на нашия регион.

Документът призна нашата обща история и очерта принципите и пътищата за развитие на сътрудничеството във всички области.

Постигнатият преди 3 години успех отвори пътя за европейска интеграция на Република Северна Македония и за членството й в НАТО. Именно европейската перспектива е тази, която обединява всички на Балканите и е основен двигател за реформи, постигане на стабилност и икономически просперитет.

България продължава да бъде твърдо убедена, че европейският проект няма да бъде завършен без присъединяването на нашите съседи от региона. Приветстваме взетото през март тази година решение за започване на преговори за членство с Албания и Република Северна Македония. За България основен критерий за готовността за приближаване към ЕС остава поддържането на искрени добросъседски отношения, наравно с върховенството на закона и фундаменталните права. Вярваме в добросъседските отношения като основна европейска ценност и в този смисъл цялостното и добросъвестно прилагане на Договора от страна на Република Северна Македония е ключово условие за по-нататъшния напредък на страната по пътя й на интеграция в ЕС.

С подписването на Договора на приятелство, добросъседство и сътрудничество на 1 август 2017 г. Република България и Република Северна Македония направиха важна крачка за възстановяването на отношенията между двете страни на полагащото им се ниво като отношения между най-близки съседи и приятели. Те поеха ангажимент да работят за засилване на икономическото сътрудничество и инфраструктурната свързаност, активизиране на връзките в образованието и културата, както и на контактите между бизнеса и хората от двете страни на границата.

Третата годишнина от подписването на Договора предоставя възможност за анализ на постигнатото и набелязване на конкретни стъпки за реализирането на поставените в него цели. Безспорно, един от най-важните му аспекти е дейността на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. В този контекст България очаква възобновяването на дейността на Комисията в най-скоро време и постигането на реален напредък в работата й на основата на обективното тълкуване, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори.

Днес пред политиците от двете страни стои задачата да проявят отговорност и да потвърдят избора, който направиха пред 3 години и като се опираме на общото ни минало да изградим нашето общо европейско и евроатлантическо бъдеще.

Министърът на външните работи на Северна Македония: Нека намерим разбиране за миналото

Нека намерим разбиране за миналото, нека работим за бъдещето и да приемем кои сме в настоящето. Създаването на приятелство е труден, но благороден процес. Ако ние поемем по този път, общата ни история ще ни се усмихне, а общото европейско бъдеще ще ни приветства, заяви министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров на третата годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество между Северна Македония и България, предаде МИА.

Приятел е този, който разбира миналото ти, вярва в бъдещето ти и те приема точно такъв, какъвто си, е казал неизвестен автор. Тази мъдрост, използвана от македонската и българската страна, ще ни води напред чрез търпение и зрялост, написал Димитров във Фейсбук.

Премирът Бойко Борисов: Договорът е знак, че сме готови да работим за сигурни и стабилни Балкани

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония бе историческа стъпка в отношенията между двете страни. Знак, че сме се поучили от грешките на миналото и сме готови да работим за сигурни и стабилни Балкани в бъдеще.

Европейската интеграция гарантира мир и просперитет. България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на Република Северна Македония, но това минава и през стриктното спазване на добросъседските отношения и постигнатите ангажименти в Договора, който подписахме на тази дата преди 3 години.