България отбелязва днес 143 години от героичната гибел на поета-революционер Христо Ботев и неговата чета във Враца.

На 17 май 1876 г. по стар стил поетът революционер Христо Ботев заставя капитана на кораба "Радецки" да спре до Козлодуй и се насочва към Врачанския балкан с четата си.

Войвода на четата е поетът-революционер Христо Ботев, за когото любовта към родината е над всичко. "Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави" - убеден е той. Разпределени на групи, Ботевите четници се качват на австрийския кораб "Радецки" от различни румънски пристанища по Дунав. Предрешени като градинари, те укриват оръжието и въстаническите дрехи в уж градинарските сандъци. Когато наближават българския бряг, Ботев заставя капитана да свали въстаниците при Козлодуй.

Предстоят им тежки преходи и сражения. Надеждата на поета да запали искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в битка за освобождение на България угасва на 1 юни (20 май по стар стил). Тогава, след тежък бой във Врачанския Балкан, по здрач един изстрел покосява Ботев.

Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година - връх в освободителните борби на българите в Османската империя. Жестокото му потушаване предизвиква широк международен отзвук и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г.

2 юни за пръв път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г., а официално - от 1901 г. на връх Вола.

Събитията по повод Деня на Ботев започнаха вечерта на 1 юни с тържествена заря-проверка на площад "Христо Ботев" във Враца и слово на президента Румен Радев. Такава имаше и в родния град на Ботев - Калофер, а също - в Хасково, Кърджали и Павел баня.

Днес ще има ритуали по полагане на венци и цветя, както и други инициативи в цялата страна. Точно в 12 часа ще прозвучат сирените в памет на загиналите за свободата на България. Сирените се включват в Деня на Ботев от 1948 г., когато се навършват 100 г. от рождението му.

От 10 ч. в Белене ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите във войните в Парка на признателността. Също в този час е ритуалът в Благоевград. Във Варна в 10 ч. ще започне общоградско поклонение на паметника на Христо Ботев в Морската градина и по време на ритуала ще бъдат поднесени венци и цветя. Тържествената церемония в София пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина е с начален час 11:30, а половин час по-късно пред Президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

В Калофер ще има митинг-поклонение пред паметника на Ботев от 11 ч., в същия час в Плевен ще се извърши ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника. Ритуалът в Пловдив е от 11:30 ч.

На връх "Околчица" от 11:30 ч. ще се проведе всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев с участието на военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

Събития са предвидени още в Стара Загора, Свищов, Русе, Асеновград, Смолян, Горна Оряховица, Сливен, Хасково, Шумен, Бургас, село Равно поле.

В Първомай от 20:45 ч. ще има тържествена заря-проверка с участието на военнослужещи от Силите за специални операции - Пловдив. От 21 ч. започва тържествената заря-проверка в село Скравена с участието на военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски. В този час започва тя и в Казанлък. В нея ще участват военнослужещи от 61-ва механизирана бригада.