Преследвани от президента Абдел Фатах ас Сиси, след като получиха властта след народното въстание от 2011 г., "Мюсюлманските братя" в Египет са решени да преодолеят изпитанията и разчитат на нов бунт за прогонване на сегашния режим, коментира БТА. 

Убивани, хвърляни в затвора или тласкани към изгнание, членовете и ръководителите на "Мюсюлманските братя" са жертви на безмилостна репресия в Египет, откакто през 2013 г. армията прогони техния представител - президента Мохамед Морси, който беше демократично избран предишната година.

Тогава начело на армията беше Абдел Фатах ас Сиси. Преди това той беше шеф на разузнаването при Хосни Мубарак, който беше свален от власт с въстанието от 2011 г.

"Движението на "Мюсюлманските братя" е на 93 години и вече е минавало през подобни изпитания, например при управлението на Гамал Абдел Насър през 1954 г. до освобождаването на предводителите му от затвора през 1974 г. Групировката нито се разпадна, нито прекъсна връзката с членовете си през всички тези години", заяви от Истанбул говорителят на движението Талаат Фахми.

"Движението знае как да контактува с членовете си по начини, пригодени към актуалните политически обстоятелства и режим на сигурност", добави той.

Фахми е лежал осем пъти в затвора при управлението на Мубарак. Той напуска Египет и се установява в Истанбул през 2015 г., след като е бил две години в затвора след вземането на властта от военните.

"По-зле отколкото при Мубарак"

"Днес положението в Египет е по-зле, отколкото при Мубарак, който поне се стремеше да поддържа някакъв баланс, докато сегашният пучистки режим не го е грижа за това. Това е един кръвожаден режим, който управлява със сила, за да попречи на хората да предприемат действия или да излязат на улицата", каза той.

Фахми смята, че макар Сиси да управлява с желязна ръка, той в крайна сметка ще бъде пометен от народно въстание като това, което накара Мубарак да подаде оставка в разгара на Арабската пролет.

"При сегашния режим в Египет не е възможна промяна чрез избори. Само общонародни действия могат да накарат тези хора да отстъпят", каза той.

"Никоя несправедливост не може да трае вечно. Търпението на хората и способността им да толерират случващото се не са безгранични. Неизбежно е хората да излязат на улицата, но не знам кога, защото никой не може да предскаже датата на една революция", добави Фахми.

Сиси се представя като преграда пред радикалния ислям, за да се хареса на западните страни, но дори тези сред тях, които го подкрепят, "започват да си дават сметка, че той е докарал Египет до ръба на имплозията", смята Фахми.

"Никакво бъдеще"

"При тази власт Египет няма никакво бъдеще", заяви Фахми и обвини армията, че "е сложила ръка на национални компании и хвърля бизнесмени в затвора, за да вземе фирмите им".

"Днес армията контролира между 70 и 80 процента от икономиката и фирмите на страната", смята той.

Фахми освен това твърди, че движението му не се бои, че може да пострада от сдобряването на Катар със съперниците му от Залива и Египет. Конфликтът между тези страни и Катар възникна именно от обвиненията им към Доха, че подкрепя "Мюсюлманските братя", които другите държави смятат за терористична организация.

"Една от силните страни на "Мюсюлманските братя" е, че те не зависят от едно или друго правителство. Цялата финансова помощ, която получават, идва от членовете на движението. Не получаваме никаква подкрепа от Катар, от Турция или която и да било друга страна и това е една от причините за дълголетието на движението", увери той.

Според него единствената форма на помощ, която "Мюсюлманските братя" получават от Турция, е разрешението й движението да функционира на нейна територия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който произхожда от политическия ислям, нарича Сиси "превратаджия" и обвинява египетските власти, че са убили Морси, който почина през 2019 г., след като колабира в съдебната зала по време на процеса си.

"Никога не поставяме в неудобно положение страна, в която присъстваме, и не правим нищо, което да е в разрез с нейните закони и традиции", заяви Фахми.