Той е на 39 години, безпартиен и никога не е заемал изборна длъжност.

"Днес съвсем ясно бе отворена нова страница във френския политически живот", коментира вчера "нито левият, нито десен" кандидат, след като се разбра, че се класира на втория тур на 7 май.

"Французите изразиха желание за обновление. Нашата логика вече е логиката на обединението".

Възприет с известно снизхождение от професионалните политици от всички течения, осмиван заради неясния си според някои политически проект, бившият министър на икономиката на президента социалист Франсоа Оланд (август 2014-2016 г.) се похвали снощи в речта си пред свои привърженици, че е променил "облика на френския политически живот".

Макрон, който иска да стане "президент на патриотите, опълчили се на заплахата на националистите", бе все още неизвестен преди няколко месеца, когато започна предизборната си кампания, без да има опит в тази област.

Той стана един от фаворитите, а след това излезе начело на първия тур, като се обзаложи, че ще "промени софтуера".

Възползвайки се от разочарованието, което предизвика кандидатът на десницата Франсоа Фийон заради скандала с предполагаемите фиктивни постове на негови роднини, този новак в политиката с приятно излъчване постепенно се изкачи в сондажите.

На втория тур на 7 май той ще се изправи срещу лидерката на крайната десница, 48-годишната Марин льо Пен.

Класически продукт на образователните институции на френския елит, този бивш инвестиционен банкер влиза в политиката през 2012 г. като съветник на президента Оланд. Казва, че от този си опит в сянката на властта, а след това и от двете си години в министерството на икономиката, е научил един основен урок - че сегашната политическа система не функционира.

"Мисля, че Макрон има добра интуиция именно защото е бил извън традиционния политически живот, мисля, че управляващите партии сами си създадоха слаби места, мисля, че те загубиха привлекателността си и че са изхабени, уморени, остарели", каза Франсоа Оланд по тази тема.

Тази интуиция кара младия министър да основе в началото на 2016 г. свое собствено движение, наречено "Напред!" (En Marche!) - или ЕМ като собствените му инициали - което по думите му има около 260 000 членове.

След като подаде оставка от правителството и се кандидатира за президентските избори, Макрон представи програма, вдъхновена от социалния либерализъм.

Неговият ръководен принцип е да намери баланс между "свободата и защитата", като реформира помощите за безработица и предложи мерки за позитивна дискриминация в подкрепа на бедните квартали. Основната му цел е средната класа, която според него е "забравена" и от десницата, и от левицата.

Реториката му е либерална от икономическа и социална гледна точка и съдържа елементи от различни политически течения, което се харесва на младите хора в градовете и на бизнес средите.
Не успява да пожъне обаче чак такъв успех сред работническата класа и хората от малките населени места, противници на глобализацията, която той защитава. Противниците му го описват като "илюзионист", който постоянно си противоречи.

Макрон често прави възторжени изказвания на митинги и като аматьор в художествената литература обича да цитира поети. Редовно е упрекван от противниците си, че не се притеснява от миналото си банкер.

"Аз съм воин, боец, не съм хленчещ човек", каза той в четвъртък. Признава си, че е нарекъл колонизацията "престъпление срещу човечеството" - думи, заради които си навлече гнева на десницата и на крайнодесните.

В международен план Макрон положи усилия да укрепи позициите си с визита в Ливан в края на януари и среща с германския канцлер Ангела Меркел в средата на март в Берлин. В Германия буди интерес и симпатия.

Три дни преди изборите му се обади бившият американски президент демократ Барак Обама. Негов говорител каза, че е "оценил" разговора, без обаче да обяви официално подкрепата си за него.

За разлика от конкурентите си, Макрон изтъква личния си живот и води кампания със съпругата си Брижит, неговата бивша учителка по френски, която е с 24 години по-възрастна от него.

* Превод БТА