Валентин Пензов е човекът, който полага основите на "Пирин фолк"- Сандански през 1992 г., с идеята фестивалът да отличава авторски песни и да дава път на млади изпълнители. Точно днес композиторът навърши 65 години и по този повод сподели свои мисли за последното издание на "Пирин фолк" пред репортер на Dir.bg: 

Сцената на "Пирин фолк" винаги е била радостно събитие за града и гостите му. Сн. Архив на фестивала

Сред откритията на "Пирин фолк" са много млади дарования като Йордан Марков, Събина Донева, Невена Пейкова, Кристина Иванова, Ивета Костова, Дани Чуков и мн. др. Самият Валентин Пензов, като композитор, става носител на Голямата награда "Чинаров лист" още преди 90-те. През 1991 г. с филма "Вяра, Надежда и Любов" на режисьора Петко Радилов откриват сателитния тв канал "България ". През 1998 г. Пензов печели награди на "Златният Орфей" и на фестивала в Скопие. Повтаря този успех и през 2003-а.

"Първия път изпълнител на песента ми бе Маргарита Хранова, а втория - дуетът Кристина Димитрова/Тодор Георгиев", разказва композиторът.

"Пирин фолк" 2018 г. Сн. Архив на фестивала

Спомените му са силно свързани с годините, през които най-добрите изпълнители на България са участници и гости на "Пирин фолк", а той - директор на фестивала. За жалост, според него всичко това е "невъзвратимо минало". Ето какво сподели пред Dir.bg композиторът, по повод последното издание на "Пирин фолк":

"Сега фестивалът "Пирин фолк" се е превърнал в нещо като изява за младите изпълнители, срещу финансово "отслабване" на родителите им. Сигурно по тази причина - вероятно родителите на талантливата госпожица Сашова не са се съгласили да "отслабват", и затова тя не беше наградена?! В същото време пожелавам успех на откритието на фестивала - г-ца Веселинова, като й препоръчвам оттук нататък тя пък да внимава кой й предлага договори.

Композиторът с една от любимките си - певицата Силвия Кацарова. Сн. Личен архив на композитора

Разочарован съм от едни свои любимци - ансамбъл "Чинари". Не е мястото сцената на "Пирин фолк" да се прокламира Истанбулската конвенция, с атлазени рубашки и джендърски плитчици.

Имам си "некои съображения" и за кумеца на евродепутата Джамбазки, защото открай време си знам, че няма безплатен обяд, макар винаги да е хубаво камерите да те "видят", и сред хората да си направиш добър политически пиар.

Кадри на националното радио пък бяха брутално наложени от г-жа Монева по някакви си техни или нейни критерии. Така излезе нещо парадоксално - че се състезават със... себе си.

Подобно бе впечатлението и от напъните на легендата Гуна Иванова и на Георги Гоцев да наложат наследниците си. Дотолкова, че едва ли не да ги изкарат по-гласовити от Поли Паскова!...

Пензов /вдясно/, на награждаването си по повод 40-годишнината на творческата му дейност

На фестивала продължава недопустимата по регламент тенденция да се пее на чужд език, което никога например не се случва на фест в Македония.

Най-хубавата македонска песен на този конкурс - тази на Кольо Ваклинов, пък беше провалена от фалшив дует от Самоков. Директорът на фестивала, обаче, им осигури награда!

В заключение, какво мога да кажа: За братя Касъмови "Пирин фолк" е начин за обогатяване чрез общинския бюджет на Сандански - т.е., от нашите пари. Това е мнението ми и ме боли за всичко, което сме постигнали през годините дотук - да го виждам как се проваля пред очите ми!", каза за Dir.bg бившият директор на "Пирин фолк" Валентин Пензов.