Възрастен жител на Добрич стана жертва на нов вид измама. 86-годишният мъж е бил излъган, че е одобрен да получава европейска пенсия в размер на 1200 лв. на месец, но първо трябва да заплати еднократна сума за подготовка на документацията.

Измамникът се издирва от полицията и все още не е задържан. Излъганият мъж е дал негово подробно описание.

На 20 август възрастният жител на Добрич отива на преглед към Първа градска поликлиника. По пътя си той бива заговорен от непознат мъж, който го пита дали получава европейска пенсия и ако не, иска ли да бъде включен в този вид подпомагане. 86-годишният мъж проявява интерес за възможността да взема по 1200 лв. месечно и се доверява на непознатия, сподели началник сектор Криминална полиция към ОД на МВР в Добрич Светослав Савов.

Хронологията продължава с посещение до дома на възрастния човек, за да вземе необходимата сума за таксата, срещат се отново с измамника на пейка в близост до Съдебната палата, предава сумата и остава да чака да се върнат с документите му. Едва след като никой не се появява в рамките на почти час, възрастният мъж се досеща, че става въпрос за измама.

Споделя с медицинското лице, при когото отива на преглед и съответно е подаден сигнал и до полицията.

Предприети са действия по установяването на извършителя на измамата.

Статистиката от няколко години насам сочи, че случаите на измами значително намаляват, като за първото шестмесечие на 2020 година те са 20 и нито една не е телефонна.