След сигнали за силна музика в Ромската махала полицейското управление в Гълъбово беше обсадено снощи с брадви и колове. Извикана е жандармерия от Пловдив, а в града има засилено полицейско присъствие и се проверяват автомобили.

След сигнала за силна музика около 14 часа вчера униформени отишли на място и помолили хората да намалят звука. Те го направили, но след тръгването на служителите на реда тонколоните отново били включени.

Те се върнали и поискали да направят проверка на лични документи, което им е било отказано. Тогава местните започнали да се държат агресивно и арогантно - хвърляли камъни и заплашвали, уточниха от пресцентъра на МВР. На място са били изпратени подкрепления, след което са установени и задържани инициаторите на нападението - петима души, които ще бъдат съдени за хулиганство. Леко са засегнати полицейски автомобили.

По информация на местни медии след ареста им почти цялата махала отишла пред полицията. Напрежението обаче е овладяно и ситуацията в момента е под контрол. Районната прокуратура в града ще решава каква ще е съдбата на задържаните. 

В махалата обаче твърдят, че не са нападали полицаи и че станали жертва на полицейско насилие, съобщи bTV.

Междувременно военният министър Красимир Каракачанов и вицепремиер по сигурността коментира пред журналисти, че полицията върши всичко, което е по силите й.

"Напрежение има, то не е за първи път в тези региони, но е крайно време да обърнем политиката и да изхождаме от Конституцията, която гарантира равни права на всички. Не може една част от гражданите да имат или да смятат, че имат повече права. Овладяно е положението, истината е, че полицията в последната година - година и половина в много от случаите превантивно овладява подобни събития", добави вицепремиерът, цитиран от БТА.

Като голям проблем обаче той определи т.нар. медиатори на тази общност - предимно местните "барони", които не вършели никаква работа.