Засякоха 540 телефона в Софийския затвор, съобщи Нова, като се позова на информация след една от последните проверки в най-големия затвор у нас. Не всички устройства обаче са били намерени и иззети.

Между 300 и 500 лева струва на затворник да получи мобилен телефон зад решетките, обясниха разследващи.

"Откривани са мобилни телефони от надзорния състав, както в кутии от натурални сокове, така и в хлябове, които са изпечени. Вкарвани са и т.нар "нанотелефони", които на пръв поглед изглеждат като часовник или огърлица", разказа прокурор Ангел Кънев, който контролира арестите в София. Действително няма как тези вещи да влязат в килиите на задържаните лица без участие на лица от надзорния състав, допълни той.

"Това е един сериозен проблем пред нашата система. Между другото, такъв проблем има в цял свят", коментира зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

Затворници, които отказали да застанат пред камерата на телевизита, обясниха, че тайници на надзиратели, които търгуват с телефони, има в двора на Софийския затвор.

"Броят на служителите, замесени в такива практики, е малък. Прави се обиск с допотопна техника, преминава през металдетектор и ръчен металотърсач", каза Ивайло Григоров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

По подобие на МВР и в Министерството на правосъдието са създали звено, което ще бори вътрешната корупция.

Най-лесно нещо забранено се вкарвало през болницата на Софийския затвор. Неотдавна, при обиски там, разследващи откриха телефони, сим карти, вафли, салами, медикаменти на Димитър Желязков, по прякор Митьо Очите, както и на бизнесмена Миню Стайков, отбеляза Нова.

От друга страна "на ареста на ул. "Майор Векилски" (на Областна служба "Изпълнение на наказанията" - София - б.р.), както и при затвора имаме една ограда, която спокойно може да бъде преодоляна и е преодолявана, включително с дронове", каза прокурор Кънев.

Загадка за затворническите власти и до днес остава как преди година Владимир Пелов се е сдобил с пистолет, за да избяга от Софийския затвор. Престъпления обаче се извършват и отвътре.

"Основният проблем е че, измамници продължават да правят опити да вършат телефонни измами от местата за лишаване от свобода", изрази мнение Ангел Кънев.

Челен опит от баварците

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се срещна с главния прокурор на Главна прокуратура Нюрнберг Лотар Шмит, съобщиха междувременно от Министерството на правосъдието. Министър Кирилов е запознал госта с одобрените на 14-та сесия на Постоянната междуправителствена комисия "България-Бавария" предложения за сътрудничество през октомври т.г.

Сред тези предложения са взаимен обмен на експерти и сътрудничество в областта на обучението и подбора на персонал в системата на изпълнение на наказанията и на практики по третирането, обучението трудовата ангажираност на лишени от свобода между затворите в България и Бавария, отбелязва в съобщението си МП.

В разговора е акцентирано, че в страната ни е предвидено изграждането на нов учебен център за обучение на персонала в пенитенциарната система* и нов затвор по Програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм, чиито програмен оператор е Министерството на правосъдието. Във връзка с това министър Кирилов е заявил, че България ще използва опита, който има Бавария при изграждането на затворни съоръжения в други страни от Балканския регион.

По думите на Лотар Шмит в последните години у нас се забелязва съществен напредък по отношение на условията в местата за лишаване на свобода.

*Пенитенциарната система защитава обществото от правонарушителите, като ги изолира и им въздейства корекционно