Германският симпатизант на крайнодесни, заподозрян за убийството на подкрепящ имигрантите политик консерватор Валтер Любке, се е признал за виновен. Това съобщиха депутати от германския парламент след извънредно заседание на парламентарната комисия по вътрешни работи, в което участва вътрешният министър Хорст Зеехофер и главният федерален прокурор Петер Франк.

Федералният главен прокурор Петер Франк е заявил пред тях, че 45-годишният Щефан Ернст, е признал, че е застрелял Валтер Любке, който бе намерен мъртъв в дома си на 2 юни. Убийството на Любке съживи дебата дали Германия прави достатъчно за борбата с крайнодесни групи.

Любке, който беше ръководител на регионалния съвет в западния град Касел и привърженик на имиграционната политика на канцлера Ангела Меркел, както и представител на партията й, беше прострелян смъртоносно на терасата в дома си в района на Касел. Впоследствие като предполагаем убиец беше арестуван 45-годишният Щефан Ернст, който има редица присъди за насилствени антимигрантски престъпления, отбелязва Асошиейтед прес.

След заседанието на парламентарната комисия по вътрешни работи германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер заяви пред репортери, че Шефан Ернст, който бе задържан на 15 юни, е казал на разследващите, че е действал сам. Има съвпадение между неговото ДНК и проби, взети от мястото на местопрестъплението.

Министърът обаче посочи, че разследването на "политическото убийство" ще продължи. "Искам да стане ясно, че за нас разследването не е завършило", подчерта Зеехофер. "Ще работим усилено, за да определим в каква среда обвиняемият е действал в последно време и през последните години", допълни той.

Зеехофер отбеляза още, че правителството ще наеме повече следователи, които да наблюдават дейностите на крайнодесни групи, особено в интернет.

Любке бе омразна фигура в крайнодесни форми в интернет, настроени критично към решението на канцлера Ангела Меркел през 2015 г. да приеме около един милион бежанци в разгара на бежанската криза.  Християндемократическия съюз на Меркел, на който Любке бе член, заяви, че крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" трябва да сподели вината за убийството, защото е легитимирала езика на омразата, който насърчава крайнодесни симпатизанти да прибягват към насилие.

АзГ отхвърли твърденията, че антиимигрантската й позиция има вина за смъртта на Любке, и каза, че членовете й са жертва на крайноляво насилие.