След заплахи, в Борован е запален имот на общински съветник от БСП.

"Искаме да ви съобщим за изключително неприятен акт на посегателство върху политически права на гражданите. Тази нощ, в град Борован е бил запален недвижим имот на общински съветник от БСП - след продължителни заплахи да не присъства на днешната сесия, на която ще се избере председателят на общинския съвет на Борован", съобщи народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Иванов.

Депутатът от левицата направи и процедура за изслушване на вътрешния министър, за да обясни от трибуната на Народното събрание какви мерки се вземат за разкриване на извършителите. По думите му на общинския съветник от БСП е бил поставен ултиматум - да не присъства на сесията или да гласува за определен кандидат, след което тази нощ е последвал палеж на негов недвижим имот.

"Искаме да заявим, че БСП ще защити всички, които са пострадали от репресия, защото в момента е впрегнат целият репресивен държавен апарат, включително и криминалният контингент, за да се мачкат всички неудобни на властта", каза още Иванов.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни от трибуната на НС, че е запалена входната врата на гараж, не е унищожено моторното превозно средство, както и вратата. От Областната дирекция на МВР във Враца са го информирали, че се прави оглед на местопроизшествието, изискват се веществени доказателства, работи се с евентуално заподозрени лица и с жертвата на този акт.

През цялата изборна кампания има няколко такива посегателства в т.ч върху кандидати на ГЕРБ, на ВМРО, отбеляза министърът. Маринов обаче беше категоричен, че не желае МВР да бъде "вкарвано в политически дебати". Ние сме обективни и всеки такъв факт разследваме съгласно нашите правомощия, увери той.

Георги Свиленски попита какви мерки ще вземе МВР да гарантира сигурността на този общински съветник, на българските граждани. Така ли ГЕРБ ще упражнява терор върху общинските съвети при избор на председател, който не им е удобен, интересуват се от БСП.

И на двата тура МВР предприе всички мерки, за да гарантира добър обществен ред, отговори му вътрешният министър.

Вчера от БСП съобщиха за репресии върху техни кандидати за кметове и близките им в някои градове.

На свой ред премиерът Бойко Борисов помоли за среща с тях във вторник и, ако се докаже, че наистина е така, лично ще се извини, а този, който си го е позволил, ще "види реакцията".

Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред журналисти - "тези плоски номера - не на нас". Човекът, който създаде този модел, който изпраща държавните институции на тези проверки, сега се явява спасител, заяви тя.