Столични полицаи задържаха 35 - годишен мъж, заподозрян в увреждането на Софийската синагога в центъра на София. Сигналът за счупен прозорец на молитвен дом е получен в полицията вчера.

В събота следобед неизвестен мъж счупи прозорците на храма с камъни. Деянието му е уловено от охранителните камери.

Мъжът е установен в хода на предприетите оперативно - издирвателни действия. Той е отведен в Трето РУ, където се изясняват мотивите за извършеното деяние.

Предстои доклад на материалите в Софийска районна прокуратура.

От еврейската общност определиха извършеното като "престъпление от омраза". Всичко това се случва в свещения за евреите ден "Шабат". Никой не е пострадал, тъй като молитвата се е провеждала в по-малката зала на синагогата.

Днес стъклата на храма бяха подменени.

Главното мюфтийство остро осъди посегателството над Централната Софийска синагога.

19 януари /шабат/ е специален за израелтяните, отбелязват от мюфтийството, изразяват безпокойство от случилото се и остро осъждат този вандалски акт на нетърпимост и религиозна омраза към малцинствените религиозни общности. Мюфтийството подчертава, че все още не са открити виновните за бруталното нападение срещу посетителите на джамията "Кадъ Сейфуллах Ефенди" /Баня башъ/, което се е случило на 21 май 2011 г.

Искрено се надяваме, че този път извършителят ще бъде открит и ще отговори пред съда за деянията си. Подобни вандалски прояви се случват не рядко, наливат масло в огъня и разрушават сериозно мира и спокойствието в Родината ни, се посочва в съобщението.

От Мюфтийството призовават държавата да осигурява безопасността на членовете на религиозните общности и спокойното провеждане на молитвите в духовните храмове. Религията учи на морал, етика, честност, култура и благонравие, не трябва да се плашим от нея, а напротив, да намерим спасението в нея. В среда на морална и културна разруха, тя ни е необходима повече от всякога, се посочва още в съобщението.