Столични полицаи задържаха тримата румънци, извършили въоръжен грабеж на магистрала "Тракия" край Елин Пелин на 30 юли. В резултат на проведена полицейска операция те са заловени на другия ден.

Чужденците са продавали неистински златни накити по измамен начин, като в някои от случаите, какъвто е и този в Елин Пелин, използвали за заплаха и оръжие, съобщиха от МВР.

Престъпната банда е действала в района на главни пътни артерии в и около столицата.  В хода на разследването е установено, че тримата използвали заучена схема, а именно: Спирали с лек автомобил с чуждестранна регистрация, имитирайки авария, с отворен преден капак, в крайното платно или в аварийната лента и махали с ръце към преминаващите покрай тях коли. Когато някой водач отбиел,  за да им се притече на помощ, те на чужд език обяснявали, че са закъсали с автомобила и се нуждаят от пари. В замяна предлагали златни накити (неистински), а когато някой откажел, прибягвали и до заплахи с оръжие, какъвто е случаят с извършеното престъпление на 30 юли на магистралата край Елин Пелин.

Тримата са задържани с полицейски мерки до 24 часа. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура един от румънците е с повдигнато обвинение за престъпление по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа. Работа по документиране на цялостната им престъпна дейност продължава.

От СДВР призовават, ако има потърпевши от подобен род посегателства, които не са потърсили съдействие в полицията, да подадат сигнал в най-близкото поделение на МВР.