52-годишен рецидивист, с 40 криминални регистрации и 16 присъди, е задържан за 72 ч. заради тежкия побой на 70-годишен пастир в животновъдна ферма в с.Хотница, съобщиха на пресконференция шефът на ОД на МВР ст.комисар Димитър Машов и прокурорът от Районна прокуратура Велико Търново Тихомир Шабов.

Нападателят от Габрово с инициали В.А. бил нает същия ден в животновъдната ферма.

Собственикът на стопанството не подозирал, че новия работник е лежал в затвора за кражби, измами и два пъти за бягство от казармата. Последното си ефективно наказание изтърпял през 2016 г.

Вечерта между двамата работници избухнал скандал, защото пастирът направил забележка на новия, който бил пиян, вдигал шум и крещял. Афектиран, той се нахвърлил върху него и натрошил черепа му с тъпата част на тесла. Състоянието на пребития все още е критично, той е в реанимацията на великотърновската болница, направена му е операция.

В.А. бил задържан около 17 ч. в петък в хотел в Габрово. След като проснал колегата си, повикал такси и изчезнал. Направил е самопризнания, повдигнато му е обвинение за нанасяне на средна телесна повреда при условия на опасен рецидив и ще му бъде искан постоянен арест.

Той е признал още, че е взел пари от пострадалия, като по данни на собственика на фермата става дума за около 500 лв.

По данни на полицията пострадалият не е употребил алкохол. Двамата мъже не са се познавали преди инцидента, уточни ст. комисар Машов.

От прокуратурата уточниха, че са събрани достатъчно доказателства срещу извършителя, открита е и теслата, с която са нанесени ударите. В понеделник, след изтичане на 72-часовта мярка, държавното обвинение ще поиска постоянно задържане на нападателя.

Работата по изясняване на случая продължава под ръководството на Районна прокуратура - Велико Търново.