Дъщерята на търговския директор на "Винпром - Карнобат" Емил Пилев е сред задържаните при днешната акция на Спецпрокуратурата, ДАНС и МВР по повод разследвани измами с европари, раздадени по програмата "Млад фермер", съобщи Нова тв.

Акцията се проведе рано сутринта на 5 места в страната - София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. Самият Пилев отказа да разкрие дали дъщеря му е участвала в "Млад фермер".


Според предварителната информация, в центъра на измамата е бизнесменът Миню Стайков. Той е в ареста от септември 2018 година, когато му беше повдигнато обвинение за производство на цигари без платен акциз.

Още тогава от прокуратурата казаха, че името му е свързано и със злоупотреби с европари по земеделски програми. А днес прокуратурата тръгна по следите на тази схема. Преди половин година обвинението даде информация как е действала схемата за източване на пари по програма "Млад фермер".

Миню Стайков ги е прибирал, но задочно - чрез подставени лица, които са деца на негови служители. Те се регистрирали като еднолични търговци, кандидатствали по програмата. След одобрение, получавали финансиране, което впоследствие предоставяли на Стайков.

"Както знаете сумите не са малки, към момента сме установили 7 млн. Следователно да участват в обратни писма, в които предявяват, че придобитите от тях суми, ще бъдат предадени на Стайков", обясни прокурорът Димитър Петров.

Според адвокат Ина Лулчева обаче няма данни за тези обвинения.

По време на днешната акция бяха претърсени различни адреси и офиси. Най-много полиция беше изпратена в Карнобат. Претърсен беше офис на Стайков.

Акция се проведе и в София. Тази сутрин е бил претърсен домашният адрес на Миню Стайков, който се намира в кв. "Бояна".