Задържан е заподозрян за побоя, нанесен на медицински специалист от Спешния център във Враца в петък вечерта.

Арестуваният е разпознат и като участник в атаката на здравното заведение след смъртта на 3-годишното дете, което загина в катастрофа между Враца и село Лиляче, информира Нова телевизия.

Медицинският специалист беше нападнат пред дома му, докато се прибирал. Пребитият заявил пред полицаите, че нападателят се нахвърлил върху него с лепликата: "Ти ли си този, който трови кучетата в квартала?".

Заподозреният живее в района и е установен по записи на охранителни камери. При разпита ще бъде изяснена конкретната причина за побоя.

На 37-годишния медицински специалист са нанесени удари с юмруци в областта на лицето и главата. Той е получил разкъсно-контузни рани и хематоми.

Спешни медици от Враца коментираха, че агресията към тях ескалира след случая с катастрофата, при която загина 3-годишно момче. Инцидентът стана на пътя Враца-Криводол на 10 януари.

Междувременно от Българския лекарски съюз (БЛС) изразиха "безусловната си подкрепа" към нападнатия и пребит от неизвестно лице медик, както и зад всички медици от Спешния център във Враца.

"БЛС категорично се противопоставя срещу всякаква форма на агресия и се ангажира с юридическа защита на всеки лекар, подложен на вербална или физическа агресия", се казва в позиция на съсловната организация, изпратена до медиите.

За съжаление, след инцидента отпреди дни, който беше широко обсъждан в медийното пространство и при който след тежка катастрофа край Враца загина тригодишно дете, агресията към спешните медици в града ескалира, пишат от организацията. Според БЛС това не е случайно, защото "отново за виновен индиректно беше посочен медицинският екип, отзовал се на място".

"Искаме ясно да заявим, че при установяване на нарушение или доказване на вина, е важно да има наказани и всеки трябва да понесе последствията от своите действия, но се обявяваме категорично против изместването на фокуса при подобни случаи и индиректното внушаване на вина", се посочва още в позицията на БЛС.

От организацията припомнят изнесените в публичното пространство факти, свързани с инцидента край Враца, при който загина тригодишно дете. Позицията на БЛС е, че спешният медицински екип е действал своевременно и професионално, дори в извънработното си време. Не са налице доказателства за неадекватни действия от тяхна страна, въпреки дадената положителна проба за алкохол от д-р Диана Димова, пишат от съсловната организация.