Петима участници в телефонни измами са задържани след спецоперация на полицаи от София, Велико Търново, Пазарджик и Благоевград, съобщи пресцентърът на Областната дирекция на МВР в Благоевград.

В хода на акцията, проведена на 3 януари, са установени двама мъже, на 29 г. и 46 г., и 44-годишна жена, съпричастни към извършена телефонна измама. Тяхната жертва - 38-годишна жителка на Гоце Делчев, била заблудена по добре познатия вече сценарий - "оказване на съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници". Тя предоставила сумата от 30 000 лв.

Мошениците са заловени на територията на ОД на МВР-Пазарджик. Те са от София, криминално проявени.

Установено е още, че жената и по-възрастният от мъжете са шофирали след употреба на наркотици, за което са образувани бързи производства. При последвалите обиски у двамата куриери са открити и иззети инкриминираната сума, телефонни апарати и СИМ-карти, включително и тези, имащи отношение към извършеното в Гоце Делчев престъпление. С прокурорско разпореждане те са привлечени като обвиняеми. В хода на продължаващото разследване е установена съпричастност на 46-годишния в друга измама, извършена през декември м.г. отново на територията на Южна България.

В рамките на операцията са задържани и други двама мъже - на 34 г. и 40 г. от Левски, които според първоначалните данни са извършвали аналогични престъпления от територията на Румъния. Установена е тяхната съпричастност към няколко измами на територията на Северна България в средата на месец декември миналата година. И двамата са криминално проявени, като единият е осъждан и за измама.