21-годишният син на известния в подземния свят Димитър Вучев-Демби - М. Вучев, е задържан и обвинен в грабеж на кола от столичанин след заплаха, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Около 17.00 часа на 14 септември на кръстовището на ул. "Митрополит II Зографски" и ул. "Синьо лято" в столичния кв. "Симеоново" той отнел сумата от 25.00 лева от мъж с инициали Р. Ш., като му заявил със заплашителен тон - "Давай парите!", а след това ги издърпал от ръцете му.

След това Вучев-младши откраднал неговата "Шкода Фабия", оборудвана за нуждите на такси, с намерението да я ползва. За целта използвал оригиналния ключ. Последвала повреда на превозното средство - счупване на странично дясно огледало и вдлъбнатина на задния десен калник. Не се уточнява обаче как е станало това.

Впоследствие колата е изоставена от Вучев и е намерена на 17 септември на паркинга на спортна зала "Христо Ботев" в Студентски град.

Предвид високата обществена опасност на деянията и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на Софийския районен съд на 19 септември за разглеждане на искане за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража", се казва още в официалното съобщение.

През ноември 2011 г. соченият за наркобос Димитър Вучев - Демби беше задържан при взломна кражба в Холандия. Той беше арестуван заедно със свой съучастник - Коваленко Коваленков.

Година по-рано Демби, който по това време беше регистриран за 13 криминални престъпления, излезе от ареста, където лежа по наркодело. Той е и един от основните свидетели по делото срещу Златко Баретата, който също е обвиняван като лидер на престъпна група за разпространение на дрога.

Няколко пъти срещу Демби бяха правени неуспешни опити за убийство. През юни 2014 г. той оцеля при взрив в дома си. През декември 2006 година по него беше стреляно с автоматично оръжие пред заведението "Скай лайн" в "Симеоново", но се отърва само с порязвания от стъклата на колата си. През септември 2004 г. пък той бе обстрелван преминавайки през тунела към жк "Люлин". А година по-късно, на пътя между Костенец и Долна Баня, избухна бомба в автомобил, пълен с негови охранители на Демби. Трима от тях бяха ранени тежко, а един почина в болница. Тогава самият Вучев пътувал в друга кола.

Той беше подсъдим и за покушението срещу Илиян Варсанов през 2002 г. в квартал "Белите брези" в София, но беше оправдан окончателно от Върховния касационен съд.

Преди няколко години, след като в дома му избухна бомба, той даде интервю пред bTV, в което заяви:

- Имаш ли война със Златко?

- Няма война, нито го подозирам, той не е толкова глупав. За нарковойна трябва да имаш нещо общо с наркотиците. Аз нямам. Кой к"вото прави, той си знае.

- Какво е усещането да оцеляваш, на ръба? Ето пак оцеля.

- Божа работа. Вярващ съм, истински християнин.

- Сега ли стана вярващ?

- По-назад във времето.

- Заради тежка съвест, за да ти бъдат опростени грехове?

- Моите грехове ги нося на гърба си. Аз страдам. Моите шевове са по моето тяло. Не по твоето.