Две непълнолетни и едно малолетно момчета са задържани за извършване на четири грабежа в Сливен, съобщиха от Районната прокуратура. И тримата са от ромски произход и не ходят на училище.

Престъпленията са на 8 и 9 ноември, т.г. Жертви са станали възрастни хора между 70 и 80 години. Грабежите са извършени по един и същи начин. Младежите се подготвяли предварително, набелязвайки жертвата си. Причаквали възрастните хора, които не са имали възможност да се защитят и употребявали закани и сила, за да ги ограбят. Една от пострадалите жени е с причинена телесна повреда.

Извършителите са установени и задържани след операция от служители на отдел "Криминална полиция" при РУ - Сливен под надзора на Районната прокуратура в града. Спрямо двамата непълнолетни извършители (на 15 и 16 години) са повдигнати обвинения.

Наблюдаващият прокурор е постановил те да бъдат задържани за срок до 72 часа. Предстои спрямо тях да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Третият извършител (малолетно момче на 11 години) не носи наказателна отговорност. Той ще бъде предаден на Комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в град Сливен, която е компетентна да му наложи възпитателни мерки.