Полицията разкри незаконен цех за изготвяне на фалшиви документи за самоличност в Шумен.

Криминалисти и служители на Икономическа започнали разследването по сигнал и малко след 19,00 часа на 10 април предприели операция на бензиностанция в града.

33-годишен шуменец е проверен, след като стоял дълго време в автомобила си. Униформените забелязали добре опакована конзолна игра. При направена щателна проверка е установено, че между платките на играта има четири фалшиви български документи за самоличност - две лични карти и два международни паспорта, изработени с изключително прецизно качество. При извършения първоначален оглед документите по последен образец били трудно различими от истински.

Снимка: МВР

Последвало претърсване в имоти в Шумен и село край града, ползвани от 33-годишния шуменец. Намерени са множество документи за самоличност - български и чужди, заготовки за документи за самоличност в различна степен на завършеност. В помещение от апартамента обособено като "паспортно бюро" е открита техника за предпечат, печат и производство на неистински документи за самоличност. Открити са и над 100 бели на цвят пластики, подготвени за производство на лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства, матрица, бои, мастила.

Снимка: МВР

Иззети са три компютърни конфигурации, шест принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор, инструменти за фина техника, термоламиниращи фолиа с релефни мотиви и кинеографски елементи. Криминалисти установили, че производството в цеха за изработка на лични документи е със затворен цикъл.

Снимка: МВР

Установено е, че фалшивите лични карти и паспорти са изработвани от младия мъж. За целта ползвал материали, част от които се продавали легално, разполагал е с необходимия софтуер за изцяло завършен цикъл на производство за трите вида документи за самоличност.

В имот в шуменско село освен принтери и техника за печат са намерени около 2,5 кг суха зелена тревна маса, която при направения полеви нарко тест реагирала на марихуана.

Шуменецът, чиито инициали са В.П., е задържан за 72 часа по разпореждане на прокуратурата.