Разкрито е убийството на 33-годишния Петър Валериев, чийто труп бе открит на 18 ноември в землището на квартал "Долно Езерово" в Бургас. Младият мъж е разстрелян с автомат "Калашников" от свой познат, който е задържан. Това съобщиха на пресконференция в морския град избраният за главен прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР старши комисар Ивайло Иванов. 

Тялото на Валериев бе открито в храсти край железопътна линия от съпрузи, които подали сигнал на тел. 112 и обяснили, че са били на ловен излет в местността. Младият мъж бе с огнестрелни рани в гърдите. 

"Този случай беше много тежък в началото, понеже нямахме отправна точка. И убитият и извършителят до този момент имаме данни, че те са участници в други две престъпления- два въоръжени грабежа, единият от 2015 година в Айтоско, а другият от 2016 година в София. При тях са откраднати големи суми пари. Знам колко ни костваше да стигнем до този момент. Колегите положиха много усилия, много безсънни нощи", заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

Иван Гешев уточни, че задържаният е на 32 години, родом от Шумен, но живеещ от години в Бургас. Избраният за главен прокурор  благодари на служителите на Окръжната прокуратура и Областната дирекция на МВР, на експертите и на столичните криминалисти, които са били изпратени в Бургас за разкриване на убийството.

"Свършена е страшно много работа, този случай е изключително интересен и сложен. Той онагледява това, което винаги съм твърдял, че българската съдебна система и правораздавателните органи работят добре и са на европейско ниво. Имаме си проблеми, но картината далеч не е толкова черна, както някои се опитват да я представят на българското общество. В България няма неразкрито убийство, ние сме изключително безопасна страна за този тип престъпления. Едва ли много европейски държави могат да се похвалят с това", коментира Гешев.

Директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас Радослав Сотиров разкри, че задържаният е направил самопризнания, като е проведен следствен експеримент и е показал как е извършено убийството.

След разстрела на Петър Валериев, убиецът е скрил трупа, а оръжието от престъплението - автомат "Калашников" укрил добре в тръстики в езерото Вая. Бил е нает водолазен екип, който е претърсил цялото дъно преди автоматът да бъде открит.

"Стотици лица бяха разпитани във връзка с убийството, негови близки, приятели, заложни къщи, фирми за лизингов кредит, хазартни зали, каквито са неговите наклонности. Мястото на убийството е землището на квартал "Долно Езерово". По случая работиха най-добрите специалисти от Национална полиция - София, повикахме и екип от водолази. Наложи се да претърсим еверото Вая, където имахме данни, че лицето е изхвърлило въпросното оръжие. Вчера в тъмната част на денонощието бе открито и оръжието. В момента на престъплението и около трупа нямаше никакви вещи, които да са свързани със самото престъпление. Доказването започна от нулата и смея да твърдя, че са събрани доказателства. Оръжието е намерено на около 350 метра от мястото на престъплението, но изключително добре укрито. Но оръжието не е открито в езерото", заяви окръжният прокурор Георги Чинев.

По данни на разследващите жертвата и убиецът се познавали от около 10 години, работели в строителството в столицата. Двамата действали изключително конспиративно, без никакви комуникации по мобилни телефони.