Задържаха убиец и негов съучастник за жестокото убийство преди месец на 62-годишния Тодор Кулин в дома му във врачанското село Згориград. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев на пресконференция в Съдебната палата във Враца.

Мъжът беше открит мъртъв в дома си в началото на селото. Жители открили тялото му в локва кръв, а по него имало следи от жесток побой. Първоначално като заподозрени бяха задържани двама души, които обаче по-късно бяха освободени. Следствието обаче още не е установило мотивите на двамата за извършването на жестокото убийство.

"Политиката на прокуратурата през следващите години ще е активно противодействие на битовата престъпност", декларира той.

Гешев подчерта, че бързото разкриването на извършителите на тежкото престъпление е станало възможно благодарение на професионалната и екипна работа на Окръжната прокуратура и ОД на МВР във Враца, за което им благодари, предаде БТА.

"За никого не е тайна, че държавата е длъжник на своите граждани в тази област (битовата престъпност). Недопустимо е български граждани, възрастни хора, нашите родители, баби и дядовци, да бъдат убивани по къщите си, запалвани с къщите, и да не може да им се осигурят едни достойни старини", коментира единственият кандидат за нов главен прокурор.

Гешев отбеляза, че това е проблем на държавата и тя може да направи много повече.

"Това ще бъде приоритет за работата на прокуратурата в бъдеще, надявам се - и на МВР%, каза още той и добави, че вече са водени разговори с ръководството на вътрешното ведомство за по-активна съвместна дейност в тази област.

"Жертвата не е човек със значителен обществен статус, но прокуратурата и служителите на ОД на МВР положиха изключителни професионални усилия за разрешаването на случая", коментира Христо Терзийски, директор на Главната дирекция "Национална полиция".

Той допълни, че е работено по няколко версии, защото не е имало никакви сериозни първоначални данни за заподозрени за извършването на убийството.

Повдигнати са обвинения на двама мъже за извършването на умишленото убийство по особено жесток и мъчителен начин на 62-годишния жител на Згориград, каза наблюдаващият прокурор Камелия Трифонова. Тя допълни, че единият от тях е обвинен като подбудител и помагач, а другият - като извършител на убийството. Техните инициали са Б.Р. и Г.П. Вече са им повдигнати обвинения за убийство по особено жесток начин. По искане на окръжната прокуратура във Враца съдът постанови задържане под стража за Г.П., родом от Врачанско. Другият мъж е с влязла в сила присъда от съда в Разград и вече е в ареста.

Двамата обвинени за жестокото убийство на Тодор Кулин са регистрирани за кражби и грабежи, допълни Янко Янколов, директор на ОД на МВР във Враца.