Митнически служители на ГКПП Дунав мост 2 - Видин Калафат задържаха близо 9000 литра етилов алкохол, водка и ракия, описани като дезинфектант, съобщават от Агенция "Митници". Нелегалният алкохол е открит при проверка на товарен автомобил, напускащ страната през Дунав мост 2. Водачът е декларирал, че превозва групажна стока за Великобритания, уточняват в съобщението.

Снимка: Агенция Митници

Митническите служители са се усъмнили в част от товара, описан като "хигиенен разтвор за ръце" и разпределен в 192 туби по 20 литра с общо количество 3840 литра. Направената последваща проверка е установила, че част от течността в тубите е с алкохолно съдържание 37,8 градуса с мирис на водка, а друга - 41,3 градуса с мирис на ракия. Количествата са били задържани. На следващия ден митническите служители са извършили проверка в обекта, посочен в документите на товара като производител - цех за биоторове и дезинфектанти в област Габрово, уточняват от Агенция "Митници". Инспекторите от ТД Митница Русе, отдел "Митническо разузнаване и разследване", сектор "Оперативен контрол Свищов" са открили на мястото близо 5000 литра течност - част от нея в два куба с вместимост 1000 литра, а останалата - в туби с етикети с надпис "хигиенен разтвор за ръце".

Според данни на служители в обекта течностите представляват денатуриран (негоден за консумация) спирт и дезинфектант, допълват от Агенция "Митници". Направените лабораторни проби обаче показват, че така нареченият "хигиенен разтвор за ръце" е неденатуриран етилов алкохол, годен за консумация