Полицейски служители от Нови пазар задържаха помагач в телефонна измама и опазиха спестявания от 11 100 лева на 79-годишна местна жителка, съобщиха от МВР.

В оперативната дежурна част на РУ-Нови пазар от жители на града и чрез телефон 112 са получени над десет обаждания за опити за измами. Веднага била направена организация и на терен били изведени униформени и цивилни полицейски служители.

В района на едно от училищата полицейските служители забелязали мъж, който върви по улицата като се оглежда и говори по телефона. Последвали го. Забелязали, че от двора на една къща излиза с торба. Малко след това се върнал на същия адрес и взел още нещо, като не спирал да говори по телефона. Спрян бил за проверка. Изяснена била самоличността му - 48-годишен от село Войвода.

При извършения личен обиск от него били иззети общо 11 100 лева, поставени в торба и буркан. Парите били предадени от 79-годишна жена, за да "подпомогне действията на полицията" за залавяне на измамници. Сутринта на стационарния й телефон позвънил непознат, който започнал да иска пари от жената и да й отправя заплахи и закани, че ако не предаде всичките си пари на нея и близките й ще им се случи най-лошото. Разговорът прекъснал.

Малко след това се обадил непознат мъж, който казал, че се казва Димитър Димитров и е полицай. Имал информация, че телефонът й е в списък на измамниците, които било възможно да я търсят. Помолил я да съдейства за задържането им. С идеята, че помага на полицията, жената изпълнила всички инструкции. Поставила 11 100 лева в торба и буркан и ги оставила в двора на къщата си. Прибрала се пак според указанията, за да не "пострада", ако се наложи стрелба при задържането на измамниците.

"Мулето" пък обяснило на разследващите, че било наето за работа по телефона. Предния ден получил обаждане от непознат, който се представил за собственик на фирма в Нови пазар. Казал, че му трябват хора, които да ходят по адреси в града, за да вземат документи и капаро за различни услуги. След като му било обещано добро заплащане, безработният мъж се съгласил.

Преди да изпълни първата поръчка от новия си "шеф" обаче бил задържан в полицейското управление в Нови пазар. Мъжът не е криминално проявен.