Има увеличение на престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни, отчете пред медиите зам-министър Стефан Балабанов след годишния отчет-анализ на ГД "Национална полиция". Той призова всички останали институции, длъжни да се борят с тези противообществени прояви, да се включат по-активно в общата им работа с МВР.

Балабанов обясни, че престъпленията от деца са най-вече в сферата на наркотиците, нарушения на обществения ред, кражби, посегателства срещу личността и грабежи. Той отбеляза още, че голяма част от родителите "абсолютно безотговорно се отнасят към това какво правят децата след училище".

Той допълни, че децата са подложени на медийна агресия и достъп до всякакви сайтове, което също довеждало до увеличаване на противообществените прояви.

За миналата година са регистрирани над 390 по линия на зоополицията. В сравнение с 2017 г. има увеличение с над 120 престъпления. Разкрити са някъде около 20 процента. Обществото вече реагира и има отношение към престъпленията срещу животни, заяви гл. комисар Христо Терзийски.

Сериозен е проблемът с наркотиците, каза още директорът на ГДНП. И допълни, че на ниво полиция е отчетен ръст на регистрираните престъпления с около 15-20 процента. Като най-големият ръст е при марихуаната. Терзийски коментира, че полицаите в страната посочват наркотиците като първостепенна заплаха за обществото, а не кражбите и нападенията на възрастни хора.

Основно проблемът на полицията е нуждата от кадри. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов отбеляза, че текучеството е голямо. Недокомплектът на цялото министерство е около 10-15 процента, каза още той.

Христо Терзийски отбеляза, че има идея да се предоставят на "Охранителна полиция" нови технически средства и автомобили, с каквито вече разполага "Пътна полиция", за да се изравнят условията. Главният секретар на МВР допълни, че тогава вече няма да има пречка всички униформени служители да работят по Закона за движение на пътищата. Това ще стане с промяна на наредба, но първо служителите трябва да отговарят на редица технически изисквания и да получат нови автомобили, което вече се подготвя.

По темата с домашното насилие гл. комисар Терзийски каза, че ръст на такива сигнали няма. Зам.-министър Балабанов коментира, че адекватната защита на жертвите на домашно насилие може да се осъществи само тогава, когато цялото общество, съседите съобщават за него на съответните институции. И отбеляза, че това е проблем и на законодателството.