Напълно подкрепяме работата на разследващите и настояваме всички доказано виновни лица да получат възможно най-тежките наказания, предвидени в българското законодателство, заявиха от ВМРО във връзка с появилата се информация за акция на Специализираната прокуратура в Държавната агенция за българите в чужбина и последвалите арести на лица заради съмнения в участие в корупционни схеми.

Нашата политика винаги е била в подкрепа на това всеки етнически българин, независимо от това къде живее, да има право да получи българско гражданство. Ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на Агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците за това.

Председателят на ДАБЧ не е член на нито една от партиите в коалицията "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО". Той е лидер на гражданското движение "БГ патриот", допълват още от ВМРО.

Dir.bg припомня, че арестуваха двайсетина човека за подкупи в Държавната агенция за българите в чужбина, които са издавали незаконно документи за български произход. Те са издавали фалшиви документи. Сред тях, по неофициална информация, е председателят на агенцията Петър Харалампиев. Обиски, освен в София, има в Кюстендил и в Плевен. Сигналът, по който започва разследването е за издавани документи за български произход срещу 5000 евро. По него се работи от около 4 месеца.

Председателят на Държавна агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев пое ръководството през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г. Харалампиев бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация "Българе".

В края на ноември миналата година председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Харалампиев, назначен по препоръка на вицепремиера Красимир Каракачанов, бе упрекнат в публикации за почитател на нацизма.

Доказателството бе негова стара снимка с фланелка, на която пише Wehrmacht (Вермахт), както се наричаха въоръжените сили на Германия при фюрера на Третия райх Адолф Хитлер.

Оказа се, че въпросната фланелка е на едноименна американска група, чийто почитател е "Бато Харо", както е озаглавил профила си във Фейсбук Петър Харалампиев. Тогава в отговор той поздрави загрижените си доброжелатели с парче на въпросната група: "Аман от неразбиране, глупости и небивалици!?! Та по този повод ето едно поздравче до всички ценители на тежката музика с това яко, здраво рок парче на североамериканската култова, ъндърграунд, тежка рок банда от Орегон- правеща готина кросоувър музика още от средата на '80те години на миналия век ! Да живее готината музика и свободата- правете любов, не война ! :)".

В компромата срещу Бато Харо бе изтъкнато още, че макар и кадър на ВМРО, бил организирал у нас концерти на сръбските звезди Лепа Брена и Цеца Величкович, наречени "чалга-звезди".

През февруари 2014 година проверка в ДАБЧ показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че в периода от 2010 до 2012 има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени.

В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство. Сигналът за двойните стандарти бе подаден от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор, а проверката направена от Върховната административна прокуратура.