Автокрадецът Павлин Петров, по прякор Пери, който беше задържан за пореден път в събота вечерта, може да влезе в затвора за 6 години. В момента на задържането си, той е свалял части от луксозна кола в "Драгалевци".

"За него може да се каже, че разполага с добри технически познания както за разкомплектоването на автомобили, така и за отнемането им, което в значителна степен го улеснява в извършването на тази престъпна дейност", каза директорът на СДВР Георги Хаджиев пред Нова телевизия.

Освен Пери, в ареста за 24 часа се озова и съучастникът му Ради Миланов. Повдигнати са им обвинения за вещно укривателство. Прокуратурата обаче ще иска постоянно задържане само за Пери.

"За това деяние, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" до 6 години. Петров е осъждан и преди. Настоящото деяние се явява извършено в изпитателния срок на предходно негово осъждане", каза Невена Зартова, районен прокурор на София.

Последното явяване на Пери пред Темида е през април миналата година.

"На 26 март при опит да бъде задържан, прави опит да избяга. Удря служебен автомобил и оказва съпротива", каза Антон Дерменджиев, началник група в сектор "Противозаконно отнемане на МПС".

Специалност на Пери са новите автомобили. След всяко задържане сменял методите си на работа. Засега неуспешно. Кражбите на коли в София обаче намаляват, отчитат от полицията.

"Има намаление на противозаконно отнетите МПС-та и леко увеличение, почти минимално, на разкриваемостта", заяви Хаджиев.

В последните няколко седмици няма данни за кражби на коли, оставени работещи в студеното време.

От полицията предупреждават, че в зимните месеци са разпространени т.нар. кражби на ключ. Често това се случва когато собствениците или ползвателите на моторни превозни средства оставят автомобилите си с работещ двигател докато ги почистват от натрупан сняг или скреж, докато слизат да си купят вестник, кафе или закуска. От СДВР призовават водачите да проявяват повече внимание и в никакъв случай да не оставят без надзор колата си, когато тя е в работен режим.