Задържаха убиеца на Георги Гривнев в Смолян. Това е 24-годишният Венелин Трампов. Гривнев бе намерен удушен в гората край Смолян, а трупът му - скрит с клони.

Убийството е станало на 28 март, в деня, когато жертвата излиза от Затворническото общежитие на Герзовица. На поляна извън Смолян в посока Пампорово Георги и Венелин се скарали. 24-годишният мъж, който е с 13 присъди за кражби и грабежи, убива бившия си приятел. Помагач на Венелин е 24-годишният Марин Терзийски от Раковски, също бивш затворник с една присъда за грабеж. Двамата качили трупа в кола и го скрили под клони в местността Пещерско бърце, съобщи на пресконференция окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов.

 

Марин и Венелин са арестувани в Пловдив след грабеж и в момента са в ареста с постоянна мярка задържане под стража. Те са разпитвани пред съдия, направили пълни признания и обяснили как е станало убийството.

Венелин и Георги били в затвора заедно, където излежавали повече от тригодишни присъди. Били в близки отношения, но се скарали. Според окръжният прокурор Тодор Деянов и шефът на РУ Смолян Костадин Бундов мотивите за убийството са користни и лични. От държавното обвинение засега не коментират дали се касае за подготвено убийство или действие в момент на афект.

Венелин излязъл от затвора 20 дни преди Георги - на 8 март. На 28 март двамата се срещнали и за 41-годишният мъж това бил последния ден в живота му.

Венелин стана известен през 2016 г., когато ограби хранителен магазин в Смолян. С качулка на главата, въоръжен с газов пистолет, той нахлува през служебния вход. "Това е обир", изсъскал в ухото на 28-годишната Стела Хаджиева. Жената успяла да запази самообладание, дори го избутала, но младежът успял да бръкне в касата и да грабне част от парите - 200 лева.

Животът на Венелин е преминал далеч от града ни. Още на 12 години той влиза в полезрението на полицията. На 15 г. е първата му присъда, последва и втора, и трета, след което е изпратен в ТВУ "Ангел Узунов" в Ракитово. 2011 година е пикова в "кариерата" му на престъпник. Заедно с приятел от интерната сипали сода каустик в супата и нектара на момче. Благодарение бързата реакция на една от учителките жертвата се спасява. Същата година извършва и грабеж с пистолет в София, заради което става "клиент" на затвора за непълнолетни в Бойчиновци.

Само като непълнолетен Венелин има 11 присъди. Последното му наказание преди грабежа е една година затвор, след като навършва пълнолетие. Излиза на свобода преди два месеца. Присъдата му за грабежа е 3 години и 4 месеца, която влиза в сила на 23 февруари 2016 г.

Следствените действия ще продължат с назначаването на експертизи.