Една година дъщеря системно e пребивала 85-годишната си майка, държала я е под ключ, на студено, хранила я само с един хляб на седмица, вземала й пенсията и не я пускала дори до тоалетната.

Тази поредна потресаваща история за насилие е от село Росно, Великотърновско. За случая се разбра преди дни, след като насилничката починала. Възрастната жена е с измръзвания, тъй като е държана в стая без отопление, и е настанена в хирургията на великотърновската болница.

Марийка Станчева е от Пловдив. Всичко започва с едно писмо от дъщеря й - 56-годишната Снежина, която я моли да се пресели от Пловдив, където възрастната вдовица живее сама, в село Росно. Снежина и 35-годишният й син имали здравословни проблеми и нужда от финансова помощ, разказа Нова телевизия.

Къщата в Росно е в покрайнините. Селото е с 80 жители, а в близост до семейството няма обитаеми имоти. Това е и причината никой да не чува виковете на баба Марийка.

Освен недохранена, баба Марийка е била и с измръзвания на крайниците. Сега жената е настанена в хирургията на великотърновската болница.

За покъртителната история обаче станало ясно съвсем случайно, когато дъщеря й починала преди няколко дни от рак в областната болница във В. Търново. Тъй като никой от близките не прибрал трупа, от болницата се обадили на кмета на общината. Той пък подал сигнал до кметския наместник на Росно да отиде и да провери какво се случва с роднините на починалата. Когато кметицата Пенка Конакчиева, отишла в дома, заварила там сина на починалата, а в една от стаите била заключена и нейната майка.

"Аз я намерих. В стаята - никаква топлина. Печката не е палена. Никаква топлина, а в селото беше -20 градуса", разказа Конакчиева.

А днес къщата на ужасите има само един обитател - 35-годишният внук на баба Марийка - наркозависим и отчасти свидетел на насилието над жената.

Тя няма претенции към своя внук. Твърди, че й е помагал тайно.

От Община Златарица, социалните служби и полицията вече са осигурили на баба Марийка място в старческия дом в града. Извадили са й нова лична карта, тъй като не е ясно къде й е старата. Върнали са й дебитната карта, където получава пенсията си. Вдовицата не пожелава своята съдба - никому.

"Никога не оставяйте майките си, дори и на чужд човек. Помагайте. Ако не беше третата власт и полицията, щях да умра. Аз се бях отказала. Сама си говорех...", каза Станчева.

Спасение за баба Марийка се намира, но не й за нейната мъртва дъщеря - насилник. Починалата от рак на черния дроб, на 30 декември, 56-годишна Снежина, все още не е погребана. Синът й няма средства за това.