Във Видин задържаха турски водач, който се е опитал да изнесе от страната незаконни антики. Около 1 часа през нощта на 23 юни, в района на граничния пункт, е пристигнал товарен автомобил "Волво" с чужда регистрация, пътуващ от Турция за Германия.

Още снимки вижте тук>>>

Шофьорът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока - риба за Великобритания. По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че той, както и другият водач, изглеждали притеснени, съобщават от прокуратурата.

Камионът е селектиран по метода "анализ на риска" за щателна митническа проверка, при която в нишите от двете страни по хода на ремаркето, зад стекове с вода, са били открити пет пакета с предмети, наподобяващи антични.

Снимка: Агенция Митници

Сред тях има каменна статуетка, метални отливки, фигури, предмети-апликации, диск, тип нагръдник, стъклена купа, камъни с различни форми, цвят и размери и др. Предстои извършване на комплексна археологическа оценъчна експертиза на предмета на престъплението.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство. Деянието е престъпно и има изключително висока степен на обществена опасност. В Наказателния кодекс за него е предвидено наказание от три до десет години "лишаване от свобода" и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен турският гражданин Л.М. (на 47 години). Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурора от Окръжна прокуратура - Видин.

Към настоящия момент е известно, че за пренасянето на антиките обвиняемият следвало да получи определено възнаграждение. Изготвено е искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо чужденеца, който няма адресна регистрация на територията на България.