55-годишният Бейсим Салиф от Сърница, който стреля по съседи и рани с нож жена, е бил ранен по време на задържането и е настанен в болница в Кърджали. Това разкри главният секретар на МВР Петър Тодоров пред журналисти.

Снощи в 18:40 часа възникнала разпра между Салиф и 43-годишен негов съсед. Дългогодишният междусъседски спор е бил за животни, които Бейсим пускал да пасат в градината на съседа му Мюмюн Мюмюн. Разследващи уточниха, че вчера именно семейството на Мюмюн е започнало спора. При него след първия изстрел при конфликта опонентът се хвърлил върху нападателя и му е отнел оръжието. Криминално проявеният за кражби и незаконно оръжие впоследствие извадил нож и порязъл ръката на жената на Мюмюн. След това се прибрал, взел втора, също така незаконна пушка, и напуснал селото.

55-годишният мъж е открил стрелба и по полицейските служители, които още през нощта опитали да го задържат, посочиха от полицията, като добавиха, че на сутринта са започнали акциите по издирването на Бейсим Салиф, който вече има криминални регистрации за незаконно притежание на оръжие и кражби. 

Около 15 часа днес на пет-шест км от Сърница, вече в съседната Кърджалийска област, в землището на село Черноочене, Салиф нападнал местен жител, който обаче успял да го задържи, допълни Тодоров.

При задържането мъжът е оказал съпротива и е бил ранен повърхностно. Към момента е настанен в болница в Кърджали, установява се състоянието му и се очаква той да бъде задържан за 24 часа. 

Срещу заподозрения са образувани две досъдебни производства - за незаконно оръжие и за закана за убийство, която след събиране на доказателства може да прерасне в опит за убийство, каза районният прокурор на Хасково Румен Сираков. По думите му се извършват активни процесуално-следствени действия.

Предстои прокуратурата да реши дали ще му бъде поискана постоянна мярка "задържане под стража".

Срещу въоръженият мъж многократно били подавани сигнали от съседските семейства.

По думите на полицията мащабът на акцията по залавянето на престъпника е бил оправдан, защото е бил застрашен животът както на местните жители, така и на служителите на реда.