Петнадесет коли на компанията за споделени електромобили в София "Спарк" са били обект на вандализъм от събота до сега. Само снощи на седем превозни средства са били счупени страничните стъкла. Това съобщиха от компанията, като показаха какви са нанесените щети на част от колите.

Останалите електромобили, които са пострадали при вандалските акции, са на съхранение в полицията. Те ще се използват за  веществени доказателства. 

"Уважаеми потребители, за съжаление се обръщаме към вас по неприятен повод. SPARK е обект на масирана и организирана атака от страна на неизвестни към момента извършители. Само за последните три дни 15 автомобила от услугата са обект на груби вандалски прояви, опити за кражби, изпочупени стъкла и дори умишлени катастрофи. Извършителите действат организирано, с притеснително чувство за безнаказаност, като интензитетът на атаките им расте с всеки изминал ден. За втори път откакто услугата оперира в България сме изправени пред подобен проблем. Предишният случай беше преди година и тогава взехме решението да не повдигаме публично темата, защото вярвахме, че подобни проблеми, дори и от толкова крайно естество, са временни и подлежащи на бърза корекция. В момента даването на публичност е наложително, защото очевидно става въпрос за добре подготвено и организирано престъпление, в голям мащаб, който би могъл да доведе до невъзможност за по-нататъшно предоставяне на услугата за българските ни клиенти", написаха в съобщение до медиите от ръководството на компанията.

Снимка: Spark Bulgaria

За малко повече от две години компанията за споделени автомобили SPARK променя градската среда, като дава възможност на десетки хиляди софиянци да ползват над 230 чисто нови изцяло електрически автомобили на достъпна цена. Услугата дава възможност на жителите и гостите на София да се убедят лично в предимствата на споделената икономика и електромобилността.

С дейността си компанията помага за решаването на едни от най-сериозните проблеми на софиянците - замърсения въздух, задръстванията и шума.

Снимка: Spark Bulgaria

"Разчитаме, на бърза и ефективна намеса на компетентните органи да преустановят този зловещ вандализъм и да разкрият неговите извършители. Обръщаме се и към нашите над 50 000 потребители в София да съобщават за всяко посегателство, което забележат, и да сигнализират за всяко съмнително поведение на хора около автомобилите на SPARK. Всъщност ние сме просто оператор и организатор на услугата, а колите служат на гражданите на София. Екипът на SPARK ще окаже пълно съдействие на разследващите органи, като в допълнение ще проведем и собствено разследване", допълват от ръководството на компанията. Тя оперира в няколко държави, а по документи е литовско-българска смесена компания. Според служителите досега не е нямало подобно арогантно посегателство срещу собствеността й. 

Установени са неуспешни опити за кражба на електромобили, счупени странични стъкла, откраднати ключове, както и умишлени катастрофи. Кражба на подобно превозно средство е почти невъзможна, тъй като при запалването на двигателя колата започва да предава сигнал къде точно се намира. От компанията твърдят, че извършителите действат организирано, като се виждало, че изпитват чувство за безнаказаност. "Говорим за груба и агресивна акция. Надяваме се компетентните органи да си свършат работата. Ако атаката продължи, може да заплаши съществуването на услугата за споделени електромобили. Работим на два пазара в Европа и досега не е имало такава атака. Веднага сме сигнализирали полицията, която взе отпечатъци. Нямаме предположения откъде идват атаките, но не мислим, че става въпрос за конкуренция. Това е атака, а не обикновена вандалщина", каза Боян Бакърджиев, който е пиар на компанията. 

От полицията уточниха, че работят по сигналите, но разследването е още в началото.

Пиарът на компанията обясни, че все още не могат да изчислят загубите, тъй като всеки ден има нови случаи на умишлено повредени коли. По думите му обаче "загубите са сериозни".

"Докато не са на улиците, електромобилите губят пари и не изкарват пари, а през това време лизинговите вноски за тях текат. Всички коли са застраховани, но това е най-малката част на щетата. Услугата става неработеща с колите извън строй. Това не е нещо, което ще ни откаже. Ако атаките обаче продължават, трябва да вземем мерки, за да се защитим", добави Бакърджиев.

Той каза още, че до края на годината общият брой на споделените електромобили в София ще достигне 300 превозни средства. Целта пред "Спарк" е през 2020 г. колите да нараснат до 1000.