Мащабна схема за пране на 40 млн. евро чрез фишинг измами разкриха антимафиотите в Пловдив с помощта на техни колеги от ГД "БОП" и окръжната прокуратура под тепетата. Задържани са мъж и жена. Други двама, които са били организатори на аферата, се издирват. Единият от тях е ливанец. Обявен е за издирване с червена бюлетина от Великобритания именно за компютърни измами. Това съобщи на извънреден брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

По думите му схемата е била следната: хаква се банкова сметка на някоя фирма и средствата се превеждат на дружество бушон, а след това се пренасочват към друга държава.

У нас за тази цел са били създадени 10-15 дружества на подставени лица, предимно от Пловдив. Те са били от различни социални прослойки. Предстояло да се сформират още 10 такива фирми бушони.

Антимафиотите са ударили групата в момент, когато по сметките на въпросните дружества са пристигнали 1, 7 млн. евро и 1 750 000 щатски долара. Те са вече блокирани, за да се попречи на източването им, предава "24 часа".

Според разследващите крайната цел на парите е бил Китай. Задържаните подставени лица са разпитани пред съдия и са потвърдили, че знаят в какво са участвали. Те са получавали между 500 и 1000 лева.

Възнаграждението на арестуваните - 52-годишната Бойка Янушева, и 42-годишен е било 10% от пренасочената сума.

Жената е набирала подставените лица, създавала е дружествата бушони и откривала банковите сметки. Притежавала е електронен подпис, за да прехвърля парите. Тя има вече 3 присъди за измама, обсебване и фалшификации на документи. Мъжът, който е от ливански произход, но българско ЕГН, е съден за закана за убийство и неплащане на издръжка.

При акцията на антимафиотите са направени претърсвания на 7 обекта, иззети са множество флашки и документи.