Eксперти от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерството на културата са извършили вчера оглед на място в Роженския манастир. Поводът е извършеното на 18 септември посегателство в храма "Св. Успение Богородично" в манастира, който е недвижима културна ценност от национално значение, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

При огледа е установено, че е извършена умишлена повреда на културна ценност. Частично е избит прозоречен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на 19 век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е запазена в сравнително добро състояние и до днес.

Поради голямата дебелина на стената на храма, вандалите не са достигнали вътрешната страна на зида и не са засегнали мазилката и изключително ценния живописен слой.

Огледът е извършен в присъствието на игумена на Роженския манастир архимандрит Епифаний, отец Николай от Мелник, Вангел Анталавичев, заместник-кмет на община Сандански и Антон Ковачев, директор на Археологическия музей в град Сандански.

Кметският наместник на село Рожен Сашо Филипов съобщи за БТА, че вече са монтирани половината от 16-те камери за видеонаблюдение, които бяха повредени при опита за обир. Останалите ще бъдат монтирани в началото на следващата седмица. Общо 42 са камерите, които осъществяват денонощно наблюдение на Роженския манастир.

Днес манастирът е изпълнен с посетители, като се очаква туристическия поток да бъде засилен и през следващите почивни дни, допълни кметския наместник на село Рожен.