Разследващите проверяват шестима души с психични заболявания и такива, които са известни в района на Радомирско, че проявяват безпричинна агресия, за убийството на 77-годишния Коста Янков, съобщава "24 часа". Мъжът участваше в поклонническия поход "Светия път", който на 1 юли тръгна от Велико Търново, а на 31-и пристигна в Рилския манастир по маршрут, по който са пренесени мощите на св. Иван Рилски преди 550 г.

Бай Коста бе намерен в неделя около 9 ч мъртъв край пътя между Горна Диканя и с. Дрен. Възрастният мъж е пребит и душен. Открит бе чисто гол, само с чорапи на краката. Дрехите му не са открити, както и платнената торба тип мешка, в която носел дребни лични вещи. Не е намерен и мобилният му телефон, който бил от най-старите модели. Положени са усилия апаратът да бъде локализиран, но без резултат. Бай Коста категорично е бил убит на друго място и след това преместен в канавка край пътя.

"Не откриваме никакъв мотив за това жестоко безпричинно убийство. Разпитали сме много хора от групата, с която се е придвижвал, както и негови роднини. Допускаме, че престъплението най-вероятно е извършено от човек с психични проблеми", каза прокурор Николай Цветков от окръжна прокуратура - Перник.

От огледа на тялото няма следи да е водена борба между починалия и нападателят. Възрастният мъж вероятно въобще не е имал сили да се съпротивлява. Намерени са капки кръв, но бързата ДНК-експертиза показала, че това е кръвта на жертвата.

"Засега нямаме никакви улики, никаква следа, която да ни насочи. За първи път се сблъскваме с толкова неясен случай", допълни прокурор Цветков.

Сестрата и племенницата на убития са прибрали тялото. Пред разследващите те разказали, че бай Коста бил изключително добър човек, готов на всеки да помогне, не бил скандалджия, нито пък агресивен. Като пенсионер от "Нефтохим" взимал голяма пенсия и често помагал на роднините си с пари.