Радвам се, че я убих. Това заяви в Софийския градски съд 37-годишният Димитър Ръжев, който в понеделник сутринта уби в столичния хотел "Рила" 24-годишната Златена Стоянова.

Мъжът бе доведен от "Съдебна охрана" окован, съобщиха Канал 3 и "24 часа". Пред съдията Ръжев заяви, че е приел доста алкохол, взимал е хапчета, шмъркал е, но въпреки това има спомени за случилото се. "Сега каквото Господ реши", добави той.

От показанията на вещите лица стана ясно, че 37-годишният мъж страда от шизофрения, отключила се още в детските му години, за което е бил лекуван многократно. Експертите обясниха, че Димитър Ръжев е разказал спокойно какво е извършил, но е използвал доста заучени фрази. Според вещите лица не всяко психиатрично заболяване води до невменяемост. 

Затова и прокуратурата настоя да се изясни какво е точно психичното състояние на обвиняемия, за да стане ясно може ли той да носи отговорност и дали не симулира. 

Самият обвиняем обясни на съда, че не веднъж е приемал заедно алкохол, наркотици и лекарства срещу шизофренията. От две години сам си ги пиел без да се консултира с лекар, но без тях се чувствал по-добре. Последното хапче изпил ден преди да дойде в София.

Съдът реши да го изпрати в психиатричната болница в ловешкия затвор, където да му се направят изследвания. 

След безцеремонното признание в съда, Димитър Ръжев обясни на журналистите, че Златена била демонът, която подала "ябълката на жена му, а тя от своя страна на него". Пак от обяснянията му пред медиите стана ясно, че не момичето, с което са се познавали от няколко месеца, е причина съпругата му да го напусне.

"Остави ме, защото, след като се родиха децата, заобичах повече тях и исках да спя при тях, а не с нея", добави той. Попитан - вярно ли е, че упражнявал домашно насилие над съпругата си, Ръжев каза: "Не, само съм я удрял няколко пъти".

Той отговаряше на журналистическите въпроси бавно и спокойно, без капка угризение, като дори хвърли вината върху Златена с твърдение, че й бил плащал за любовта. Двамата се познавали от няколко месеца и освен в Пловдив и в София, били ходили заедно и в Стара Загора.