Граждани на Турция, превозвали около половин милион евро, са задържани на Дунав мост 2 по обвинение за пране на пари.

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Видин се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за престъпление прикриване на произхода на имущество, придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние.

На 11.11.2020 г., на ГКПП Дунав мост 2 Видин - Калафат, митнически служители са спрели за проверка пристигащ от Румъния товарен автомобил - влекач с полуремарке, с унгарски транзитен регистрационен номер. Превозното средство се движело от Германия за Турция. Камионът се управлявал от гражданина на Турция М.Д. В него пътували двама негови сънародници - И.А. и О.К., които заявили, че пътуват на автостоп. Отрекли са да имат забранени стоки, валута, ценности над допустимите ограничения.

Снимка: Агенция Митници

По линия на митниците е получена информация, че пътуващите в товарния автомобил лица имат съпричастност към водено разследване за пране на пари в Германия.

При последвала щателна проверка на автомобила, в товарното му помещение, са били открити лични вещи и крупна парична сума. В кабината са били намерени раница и найлонова чанта, съдържащи еврови банкноти от различни купюри. За тях пътуващият в камиона И.А. е обяснил, че са негови. Работещите по случая полицейски служители са установили точния размер на паричната сума - 450 020 евро. Тя е иззета, както и моторното превозно средство, което е веществено доказателство по образуваното досъдебно производство.

Тримата чужденци са били привлечени в качеството на обвиняеми за извършеното от тях престъпно деяние - прикриване на произхода, местонахождението и движението на паричната сума, придобита чрез престъпление. Понастоящем, с постановление на наблюдаващия прокурор, те са задържани за срок до 72 часа.

Предстои съдът да се произнесе по внесеното от Окръжна прокуратура - Видин искане за определяне на мерки за неотклонение "задържане под стража" срещу обвиняемите. Налице е обосновано предположение, че те са извършили престъплението, за което са привлечени към наказателна отговорност. Обвиняемите нямат адрес в страната, спрямо тях има данни за съпричастност към трафик на пари и наркотици. Освен това са опитали да напуснат ГКПП пеш, с цел осуетяване на проверката.

Снимка: Агенция Митници