Днес отбелязваме Световния ден за борба с трафика на хора. От началото на тази година са подадени над 50 сигнала за такива престъпления у нас. Жена разказа пред екип на bTV как е успяла да избяга от насилниците си, след като е била въвлечена в схема за трафик на хора.

Всичко започва след гостуване на нейна позната и съвсем невинен разговор за безизходицата и липсата на средства. Жената, чието име няма да бъде разкрито от съображение за сигурност, получава покана от нейна приятелка.

"Ела с мен по Франция. Ще работиш, ще ти платят хората много хубаво. Тя ми каза - камериерка в хотела ще си", споделя тя.

Невъзможността да отглежда децата си я карат да замине. Тогава започва и кошмарът. Заедно с нея са още четири жени.

"Питам едно от момичетата какво работи. "Еми работя на пътя". "Какво работиш на пътя?" И тя ми вика, че с хората работи. Като чух тези неща, аз не съм се съгласила, заключиха ме в една стая една седмица. Взеха ми  личната карта, скриха я. Без ядене, без вода", разказва жертвата.

Жената е експлоатирана година, когато вижда спасение в един от клиентите си. Той успява да я качи на самолет за България. Другите четири жени обаче не успяват.

Само през 2019 г. са получени 63 сигнала в Националната комисията за борба с трафик на хора. Общият брой на засегнатите лица пък е 94.

"Много често хората ги е срам или страх да се обърнат към институциите, защото се притесняват, че ще бъдат сочени с пръст. Страх ги е и от трафикантите. Много често са хора от уязвимите групи или деца, напускащи институциите", обясни Добряна Петкова от Комисията за бора с трафика на хора.

Над 400 са идентифицираните потърпевши лица до 2019 г-