В сравнение с 2017 г. телефонните измами са намалели с 94 процента, през 2019 г. спадът е 90,7 процента. Спадът при грабежи е приблизително 20 процента, намалял е много процентът и на кражби на моторни превозни средства. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев по време на съвместно национално съвещание с МВР, на което бяха отчетени резултатите по противодействие на битовата престъпност през тази година. 

На заседанието присъства и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, както и заместниците на Гешев. 

Ако само преди 3 години някой кажеше, че проблемът с телефонните измами може да бъде решен в приемливи граници, това щеше да изглежда невъзможно, заяви главният прокурор Иван Гешев. 

Той даде и други данни - у нас на ден се крадат едноцифрен брой автомобили при 25-30 преди 10-15 години, кражбите и грабежите са се стопили с 20-21% на годишна база.

По линия на конвенционалната престъпност от началото на годината има над 550 образувани разследвания, като над 305 души са били привлечени към наказателна отговорност и има стотици внесени обвинителни актове. 

Гешев заяви, че резултатите за първите пет месеца показват, че това е правилният подход, както и че между прокуратурата и МВР се изгражда, и почти се изгради, едно добро взаимодействие и партньорство както на централно, така и на местно ниво.

Главният секретар на МВР отбеляза, че "резултатите са безспорни", а тенденцията към намаляване е "добра". По думите му трябва да се направи така, че у гражданите да има чувство за сигурност.