Телефонни измамници удариха на камък, след като без да искат попаднаха на прокурор от Варненската районна прокуратура. Така поредният им опит се оказа неуспешен, макар че все още не са задържани. Арестувано е обаче "мулето" в групата, което този път се оказало 80-годишна жена. Чрез нея разследващите се надяват да стигнат и до самите измамници. Иначе за Веселинка Р. вече са открити улики, че е участвала и в друга подобна измама, но в Девня.

Мошениците действали по най-често използвания сценарий - полицай иска съдействие и пари, за да предотврати измама. Първото обаждане е получено на 20-и февруари в 10.05 часа сутринта на стационарния телефон в кабинета на един от прокурорите. Юристът видял на дисплея, че изписаният номер е на румънски оператор. Тъй като се знае, че за такъв тип измами се ползват подобни номера, той споделил първо с колегата си в същия кабинет и след това вдигнал слушалката.

Мъжки глас се представил за полицай от Общинска полиция във Варна. "Разследващият" обяснил на прокурора, че са заловили част от група за телефонни измами, като в задържаните са намерени списъци с номера и имена на набелязани жертви. И понеже точно този номер бил един от тях, "полицаят" искал съдействие. Настоял всичките му указания да бъдат спазени, когато измамникът се обади, като настоял поисканата сума да му бъде дадена. Последвал подобен на разпит разговор с множество въпроси, предимно за това каква сума може да събере - в дома си, в банкови сметки и т.н. Прокурорът обяснил, че може да събере 7000 лева. Тогава "полицаят" му казал да вземе парите, които има налични и да изтегли останалите от сметката си, като му обяснил подробно как трябва да се държи в банката, за да не заподозрат служителите нещо нередно. Докато течал този разговор обаче, районният прокурор Красимир Конов и варненската полиция вече били уведомени.

Междувременно, вече на мобилния телефон на прокурора, се обадил друг мъж, който се представил за лекар. Той обяснил, че дъщеря му е претърпяла катастрофа, извършена е спешна операция, сложили са й златни пирони в коляното и дължи 30 000 евро. На обяснението, че няма откъде да намери толкова пари, "лекарят" заплашил, че ще изпрати 15 брадати мъже. Последвали заплахи и вулгарни обиди. Накрая се стигнало до сумата от 7000 лв. Всички разговори продължили повече от 5 часа. Завършили около 18 часа с уговорката торба с пари да бъде оставена в уличката зад сградата на централна поща във Варна. През това време около мястото, избрано за предаване на сумата, били разположени полицейски екипи, които чакали "мулето" да вземе изхвърлените пари. В торбата имало плик с банкови брошури вместо пари. Така на мястото била задържана бабата.

"Към настоящия момент на Веселинка е повдигнато обвинение за опит за измама в съучастие с неустановен извършител. При претърсване в дома й са намерени 500 лв. и други вещи, обект на друга измама в Девня. Само за последните 3 седмици в Районна прокуратура Варна са установени 5 измамници, като 3-ма от тях са в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Заведени са 16 досъдебни производство, а сумата е над 80 000 лв.", каза говорителят на Варненската районна прокуратура Вяра Алексиева.