Екип на Нова тв тръгна по следите на престъпна група, занимаваща се с бизнес с плът и кражби в Испания. Схемата работи най-малко от година в поне три държави на два континента.

Престъпната група е съставена изцяло от българи, а част от жертвите са непълнолетни момичета, продавани от родителите си, за да работят като крадли. Властите в Испания твърдят, че начинаещите се купуват за по 20 000 евро, а по-опитните - за 30 000.

След продължило една година разследване през май тази година испанската полиция задържа 41 българи, 12 от които са непълнолетни. Общото между децата е, че живеят в Испания легално - напуснали са страната ни с безсрочни пълномощни от родителите си. В документите обаче не е посочено име на придружител. Жертвите са от различни градове в България - Ямбол, Бургас, Велико Търново, Плевен, Перник, Стара Загора.

Шефът на групата, уличена в трафик на жени за проституция и кражби, е Методи Борисов. Живее в Испания от 17 години. Той осигурява и квартирите, в които живеят крадлите. Апартаментите са окупирани. Те са собственост на банки, тъй като хората, които са искали да ги купят, не са покривали редовно вноските си за лизинг, след което в тях се "самонастаняват" въпросните крадли. Апартаментите не се използват, защото са под банкова възбрана и точно това използват организаторите, защото съдебното изваждане от тях отнема месеци. И сред като ги махнат, те се настаняват в друг такъв апартамент и т.н.    

Момичетата плащат дори наем за ползваните квартири. В някои от тях живеят по 20 души, като се редуват - докато половината са на работа, другата половина си почива в съответния апартамент. След това се сменят.

Властите в Испания не знаят какъв процент от "заработеното" остава за българките.