Престъпна група за разпространение на наркотици, действала в района на Сандански е разбита при акция на ГДБОП и прокуратурата.

Задържани са петима, за които са събрани доказателства, че са участвали в престъпната група. Шести съпричастен към престъпната дейност изтърпява наказание по предходно осъждане. В хода на действията по разследването са претърсени 25 адреса и автомобили, извършени са и 10 лични обиска. Намерени и иззети са наркотици, телефони, голямо количество пари - общо 171 595 евро и 56 900 лева.

Според събраните до момента доказателства, групата е действала от началото на 2017 г., като се е занимавала с разпространението на различни видове наркотици - кокаин, хероин, марихуана.

Разследването на Специализираната прокуратура срещу участниците в престъпното сдружение е образувано през юни 2019 г.

На 21 януари тази година екипи на Гранично полицейско управление в Петрич са задържали в село Баджово първите четирима участници в групата, които оказват съпротива и безуспешно опитват да избягат. В двете къщи, обитавани от участниците, са били намерени и иззети 10 пластмасови бидона с общо 36,184 кг. с почистени сухи канабисови съцветия, подготвени за разпространение. Четиримата задържани са привлечени към наказателна отговорност.

Останалите участници в групата, повечето от които криминално проявени, са продължили престъпната си дейност до задържането им днес.

Предстои наблюдаващият делото прокурор да прецени колко от задържаните да бъдат привлечени към наказателна отговорност и спрямо кои от тях да бъде поискано от Специализирания наказателен съд налагане на мерки за неотклонение "Задържане под стража".

Процесуално-следствените действия по досъдебното производство продължават.

Паралелно днес на територията на Сандански и село Склаве от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност", Специализирани полицейски сили при ОДМВР - Благоевград и РУ - Сандански се проведе операция по противодействие на конвенционалната престъпност. Действията са осъществени под наблюдението на прокуратурата.

Проверени са общо 12 адреса, 88 моторни превозни средства и 125 души. Задържани са 5 лица. Повдигнато е едно обвинение. Съставени са 5 акта за установени административни нарушения и са издадени 15 фиша по Закона за движението по пътищата.

В частен дом в града е открита около 11 грама суха, тревиста маса - канабис, образувано е досъдебно производство.