71-годишният столичен архитект Светослав Стоилов е мъжът, дал 91 540 лв. и златни накити на телефонни измамници.

Сигналът за измамата, която била извършена още на 25 януари, бил подаден от архитекта едва вчера. Пред служителите на реда той обяснил, че непознат го потърсил на домашния телефон, представил се за полицай, обяснил, че в момента се провежда операция за залавяне на телефонни измамници и успял да го убеди, че неговата помощ ще е от съществено значение. Стоилов събрал наличните в дома си златни накити и сумата от 91 540 лева, които по предварителна уговорка прибрал в плик и оставил до паднало дърво в близката градинка.

"Оставете парите. Тук ставаше въпрос за живота ми. Основният, ръководещият беше един. Трябваше да оставя парите, но преди това имаше заплахи срещу мен. Това е банда, която първо те заплашва, а след това се появява "добрият". Той ми се обажда и е представител на властта. Представи се за агент на ДАНС", каза пред журналисти пенсионираният архитект.

От началото на 2019 г. в София всеки ден има заявени между 1 и 2 телефонни измами, съобщи главен инспектор Иво Величков от "Криминална полиция" към СДВР. Според него измаменият пенсионер е разбрал, че е жертва на измама след репортаж по медиите.

"Искам да кажа, че полицията, прокуратурата и другите държавни институции не искат пари по телефона", посочи Величков. Той предупреди потенциалните жертви на телефонни измами да не се притесняват от закани на измамниците за физическа разправа.