Председателят на Българската федерация по ММА Станислав Недков-Стъки бе извикан на разпит в полицията, съобщи Нова телевизия.

Поводът е скандалът от миналия петък, когато Недков се появи пред Министерството на младежта и спорта със свои сподвижници и влезе в кабинета на министъра, за да поиска обяснение за изнесените данни в сряда от Андрей Кузманов и говорителя на Министерски съвет Антон Кутев, че Федерацията по ММА е взела над един милион лева от държавата като финансиране и по програми. Според самия Станислав Недков обаче става дума за 5 пъти по-малка сума.

Два дни по-рано Антон Кутев обяви, че чрез Министерството на спорта са раздадени непрозрачно около 5 млн. лв. Още същия ден бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев от кабинета "Борисов 3" обясни, че програмата за превенция сред младежите съществува много отдавна, а по време на второто правителство на Бойко Борисов преминала от Министерството на финансите към Министерството на младежта и спорта. Той категорично отхвърли твърденията на служебния министър Кузманов и на говорителя на МС Антон Кутев за злоупотреби с програми за финансиране на ММС.

Недков заяви пред БНТ, че изнесената информация е манипулативна и съзря опит да бъде сплашен заради учреденото от него консервативно-патриотично движение и издигането му от инициативен комитет за президент. Състезателят по бойни изкуства обясни, че за нахлуване не може да става дума, тъй като федерацията има офис в сградата, а самият той има пропуск за достъп.

"Отивайки към нашия офис съвсем спонтанно изникна идеята, може би от някой от родителите, да поискаме среща от секретарката на министъра на спорта, на която среща да уточним спекулациите, които бяха изнесени преди това. Бюджетът на спортното министерство за 2021 г. е 27,5 милиона лева за федерациите. От тях българската федерация по MMA е взела 180 хиляди лева, които се явяват 0,65 процента от общия бюджет на спортното министерство, заделен за федерации", заяви Станислав Недков-Стъки.