Спряха незаконен износ на антики през "Дунав мост" 2, а Окръжна прокуратура във Видин разследва престъпление, съобщават от държавното обвинение. Деянието е квалифицирано като незаконно изнасяне на културна ценност извън границите на страната.

В района на граничния пункт пристигнал товарен автомобил с прикачено към него полуремарке, с чужда регистрация, превозващ риба за Нидерландия.

Моторното превозно средство било селектирано по метода за анализ, а при проверката митническите служители забелязали в един от страничните долапи на ремаркето каменна фигура, наподобяваща човешко тяло.

Граничен полицай от Видин е започнал първи действия по разследването и изземване на веществени доказателства, носещи белези на културни ценности.

Сред откритите вещи е имало 3 523 броя метални кръгли монети с различна форма, метален шлем за глава на човек, метален шлем за глава на кон, метална маска за лице, каменна статуетка на човешки рамене, каменна статуетка на човешка глава, 79 броя метални върхове на стрели.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ.

Извършеното деяние е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, за което се предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода и глоба в размер от 5 хлд. до 50 хлд. лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен шофьорът - турският гражданин Х.С. (на 51 години). Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от окръжната прокуратура във Видин.