Специализираната прокуратура обискира офиси заради съмнения за корупция при доставки за ВВС. От държавното обвинение съобщиха, че действията текат в офиси на "Балкантел" ООД в София, както и в жилища на 3 лица.

Става дума за търговия с влияние. Едновременно с това, Специализираната прокуратура изисква относимите документи от Министерство на отбраната и ВВС на Република България.

Ето какво съобщиха официално от прокуратурата:

Днес 18.07.2019 г. под ръководството на Специализираната прокуратура се провеждат претърсвания и изземвания в офиси на "Балкантел" ООД, както и в жилища на 3 лица, всички на територията на гр. София. Процесуално-следствените действия са в рамките на досъдебно производство за престъпление по чл. 321 ал.6 от НК - престъпен сговор за извършване на корупционни престъпления /търговия с влияние/ по повод доставяно от "Банкантел" ООД оборудване за нуждите на Военновъздушните сили на Република България. Едновременно с това, Специализираната прокуратура изисква относимите документи от Министерство на отбраната и ВВС на Република България.

"Балкантел" ООД е специализирана в доставката на телекомуникационно и навигационно оборудване за граждански и военни цели. Компанията е създадена през 1990 година и разработва системи за управление и контрол на въздушната навигация и кацане, специализирани военни комуникационни и навигационни системи и други.

Първият договор на Министерство на отбраната сключен с "Балкантел" ООД е от преди най-малко 10 години. Това съобщи bTV, позовавайки се на собствени източници. Дружеството е доставяло оборудване на Военновъздушните сили (ВВС).

В сайта на фирмата е записано, че дружеството се управлява от Никола и Христо Дурчеви.

Фирмата е снабдявала ВСС с радари, комуникационно оборудване и други средтва. Една от последните спечелени поръчки е на стойност 12,5 млн. лева.

От сайта на компанията става ясно, че от 2002 до 2017 г. тя е реализирала шест военни проекта. Най-мащабният сред тях е изграждането на интегрирана система за централизиран контрол на основните комуникационни, информационни и навигационни системи на ВВС, по който се е работило от 2009 до 2017 година.

Други проекти, възложени от военната авиация са модернизиране на комуникационните, информационни и навигационни системи на летищата Граф Игнатиево, Крумово и Безмер, изграждане на фронтдеск за същите летища, разширено покритие на системите за летищно наблюдение, надграждане на комуникационни-информационни и навигационни системи на ВВС и други.

Според регистрите има данни за участие на фирмата в 35 обществени поръчки на обща стойност около 58 млн. лв., като те не са само за Министерството на отбраната. Компанията е кандидатствала и е печелила търгове и на МВР (последната е от октомври 2018 г. и е за следгаранционно абонаментно техническо поддържане на видео-радарни системи за наблюдение и регистрация на пътни нарушения), и на "Железопътна инфраструктура", и на АЕЦ "Козлодуй" назад в годините.

В края на 2016 г. името на фирмата бе замесено в скандал около външно министерство, разпален от депутата от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин. Тогава компанията обяви, че ще съди Вигенин, който заподозря публично корупционна схема с участието на компанията във ведомството. През декември 2016-та той съобщи, че е сезирал прокуратурата. Според обясненията му редица български посланици са получили грами и фактура на фирма "Балкантел", по която трябвало да преведат по над 30 хил. евро за купуване и инсталиране на нова телефонна централа. Обяснено било, че нововъведението се прави за подобряване на комуникацията във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС. По сигнала на Вигенин прокуратурата обвини бившия зам.-външен министър Христо Ангеличин в безстопанственост във връзка със закупуването на 12 телефонни централи от фирма "Балкантел" без обществена поръчка. По-късно обаче той бе оправдан от съда.