Печатница за фалшиви долари е била разбита при спецоперация на ГДБОП и Специализираната прокуратура във Варна, съобщиха от МВР. В акцията, проведена на 2 ноември, са участвали и служители на американската Сикрет сървис.

Задържани са трима души, на които са повдигнати обвинения. Групата се е занимавала с изготвяне на неистински парични знаци и документни престъпления. Според данните до момента е оперирала от март 2017 г.

При претърсванията са открити машини, материали и мастила за печат на фалшиви долари, както и служебни знаци на МВР и Морска администрация. Открити са 1 350 000 долара в стодоларови банкноти. Една част от тях е намерена в частен дом в местността Евксиноград.

Мастилата, използвани за изработването им, имитират магнитно мастило, което прави фалшификатите изключително трудно разпознаваеми.

Спецсъдът е оставил тримата задържани за постоянно в ареста.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов съобщи, че бандата била разкрита, след като допуснала грешката да получава през куриерски фирми материалите за производството на фалшивите банкноти. Освен това задържаните печатали парите не всеки ден, а от време на време, за да не бъдат заподозрени, че вършат нещо престъпно.

Банкнотите се печатали с машина "Хайделберг", изобщо не се е чувал шум от нея наоколо, посочи Спиридонов.

Снимка: МВР

Трима души са задържани

Снимка: МВР

Част от парите са намерени в къща в Евксиноград

Снимка: МВР