Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност шестима души за участие в организирана престъпна група за принудително събиране на кредитни задължения, действала на територията на София, съобщиха от държавното обвинение.

Задържаните са обвинени за това, че от април 2021 г. в условията на продължавано престъпление принуждавали чрез заплахи за убийство, побои и психически тормоз длъжници на кредитна компания да внасят забавени вноски по сключени договори за заеми.

Петима от участниците са задържани вчера, а в хода на действията по разследването при извършени 13 претърсвания и обиски на помещения и лица са намерени и иззети документи и други доказателства за престъпната им дейност.

Ръководителят на групата е работел като служител в кредитната институция и лично организирал престъпното сдружение. Двама от участниците са осъждани, единият от които многократно, включително за отвличане.

До момента са установени и разпитани пред съдия шестима пострадали. Очаква се в хода на разследването броят им да се увеличи.

С постановления на наблюдаващия прокурор на петима задържани е наложено задържане за срок до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" за всеки от тях.