Ден след екшъна с непълнолетен шофьор в София пострадалите полицаи разказаха подробности за инцидента пред bTV.

Пострадалите полицаи говорят за инцидента

Снимка: Shutterstock/bTV

И тримата са с леки травми след опит да спрат за проверка издирвано такси. Заради зачестилите посегателства Законът за МВР предлага нови наказания за агресия срещу униформени.

Веднага след инцидента арестуваните са доведени в столичното Първо районно управление. Те опитали да избягат, защото в колата им имало оръжие и наркотици. Прокуратурата обаче разпореди тримата да се приберат у дома. Двамата криминално проявени пътници остават със статут на свидетели на инцидента, а непълнолетният и неправоспособен шофьор остава под надзора на Детска педагогическа стая.

Патрулът от Първо районно управление засякъл издирваното такси в района на Софийския университет. Обичайната проверка обаче се превърнала в истински екшън.

"Автомобилът не спря. Премина през неговата обувка. Впоследствие удари мен в коляното и лакътя", разказа Даниел Дашев.

"Същият намали и в следващия момент ускори отново и премина през ходилото ми. Прегази десния ми крак с предна лява гума", допълни Георги Георгиев.

"Рязко се отвори дясната врата на автомобила и ми нанесе удар в лявото коляно и дясната ръка. Там съм пострадал, но се чувствам добре", разказа Красимир Бабечки.

Истинската опасност осъзнали в мига, в който видели пистолета в таксито.

"Водачът оказа яростна съпротива. След това при опита ни да осъществим контакт с него той започна да рита единия от колегите в областта на рамото и ръцете", продължи разказа Даниел Дашев.

Казват, че отдавна са приели агресията срещу униформата като част от професията.

"Свикнали сме да ни обиждат. Изградили сме някакъв имунитет. Изтърпяваме ги нещата, претръпваме. Не им отдаваме значение", каза Георги Георгиев.

"Може би трябва да се помисли нещо - вероятно за повече права. И да ни защитава повече законът в такива ситуации, защото този случай можеше да завърши по много лош начин", допълва Красимир Бабечки.

Заради инциденти като този в новия Закон за МВР за първи път са разписани предложения за солидни глоби - 2000 лева за посегателство срещу униформен и от 200 до 2000 лева за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Полицаите признават, че агресията срещу тях е ежедневие. На 16 декември в столичния квартал "Младост" криминално проявен мъж помете полицай при опит да бъде спрян за проверка. Той едва оцеля след серия операции.

Ден по-късно трима полицаи пострадаха при опит да арестуват пътник в автобус. Мъжът извади нож и рани униформените.

През октомври петима полицаи бяха нападнати с камъни и няколко патрулки бяха изпочупени в Мъглиж. Причината - бунт в ромската махала заради арести след състезание с каруци. Това са само част от инцидентите с униформени през 2018 г.